Η βασίλισσα έφυγε… Και τώρα;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για 70 ολόκληρα χρόνια ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του βρετανικού θρόνου. Τώρα ο γιος της Κάρολος, στα 73 του χρόνια, θα πάρει τη θέση της και εκείνη θα περάσει στην ιστορία… Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά!

Η μακροβιότερη διάδοχος που πέρασε ποτέ από το Μπάκιγχαμ μας αποχαιρέτησε όχι από το Λονδίνο αλλά από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Εκεί, λίγες μέρες πριν, είχε διορίσει την 15η πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Η βασίλισσα έφυγε από τη ζωή έχοντας δίπλα της τα αγαπημένα της πρόσωπα που έσπευσαν στη Σκωτία μόλις η υγεία της επιδεινώθηκε.

Γεννημένη βασίλισσα!

Η Ελισάβετ μοιάζει να γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα! Ήταν η τύχη, η μοίρα… πάντως η ζωή της μοιάζει με παραμύθι που με κάποιο μαγικό τρόπο ξεπήδησε από τις ιλουστρασιόν σελίδες του και έγινε πραγματικότητα.

Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου, δευτερότοκου γιου του Βασιλιά της Αγγλίας και της συζύγου του, Ελισάβετ. Την ονόμασαν Ελισάβετ – Αλεξάνδρα – Μαρία. Στην οικογένειά της τη φώναζαν Λίλιμπετ. Η κόρη του Χάρι και δισέγγονή της ονομάζεται Λίλιμπετ – Νταϊάνα… Με την αδερφή της Μαργαρίτα ήταν πολύ αγαπημένες.

Ελισάβετ, η ανιψιά του Εδουάρδου

Η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να ανέβει στον βασιλικό θρόνο, δεδομένου ότι μετά τον παππού της, τον βασιλιά της Αγγλίας, τη σκυτάλη θα έπαιρνε ο θείος της Εδουάρδος, πρίγκιπας της Ουαλίας.

Ωστόσο ο θείος της απαρνήθηκε τον θρόνο για να ακολουθήσει τη γυναίκα που αγαπούσε και δεν ήταν αποδεκτή λόγω των δύο διαζυγίων της. Έτσι, ο πατέρας της Ελισάβετ μετονομάστηκε Γεώργιος ΣΤ’ και η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε δεύτερη στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου!

Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Φίλιππο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, απέκτησαν τέσσερα παιδιά και έμειναν μαζί για περισσότερα από 70 χρόνια!

Από τον πατέρα στην κόρη…

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το 1951 επιδεινώθηκε η κατάστασή του με αποτέλεσμα η διάδοχος του θρόνου, δηλαδή η Ελισάβετ, να τον αντικαθιστά σε δημόσιες εκδηλώσεις. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 ο βασιλιάς απεβίωσε. Η Ελισάβετ επέστρεψε εσπευσμένα από την περιοδεία της στην Κένυα και ανακηρύχτηκε βασίλισσα. Από τότε η επίσημη κατοικία της ήταν ανάκτορα του Μπάκιγχαμ!

Ήξερες ότι…

  • Η μακροβιότερη βασίλισσα του πλανήτη το περσινό καλοκαίρι γιόρτασε το πλατινένιο Ιωβηλαίο, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Όταν η Ελισάβετ συμπλήρωσε επίσημα 70 χρόνια στο θρόνο σε επίσημη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει πως η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα πάρει τον τίτλο της (συζύγου) βασίλισσας όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.
  • Η Ελισάβετ ερωτεύτηκε σε ηλικία 13 ετών, το 1934, τον μετέπειτα σύζυγο της, Φίλιππο.  Τέσσερα χρόνια μετά τον συνάντησε ξανά και ξεκίνησαν να αλληλογραφούν για επτά χρόνια.

Ο βασιλιάς Κάρολος

Ο Κάρολος έγινε διάδοχος του θρόνου το 1952, σε ηλικία μόλις 3 ετών, όταν η μητέρα του Ελισάβετ ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο. Είναι ο μακροβιότερος διάδοχος θρόνου στην ιστορία της μοναρχίας! Είναι επίσης ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει καθήκοντα στη Βρετανία.

Ποιος είναι ο Κάρολος;

Ο Κάρολος ανατράφηκε για να γίνει κάποτε βασιλιάς. Γεννήθηκε στο Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948.

Όπως πολλά άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, αρχικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και στη συνέχεια στο Ναυτικό έως το 1976. Το 1981 παντρεύτηκε την Νταϊάνα και απέκτησαν τον Ουίλιαμ και τον Χάρι, ενώ το 1996 εκδόθηκε το διαζύγιό τους… Ιδιαίτερα δημοφιλής δεν ήταν ποτέ, σε αντίθεση με τη μητέρα του και την πρώτη σύζυγό του, Νταϊάνα. Το 2005 παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής του, την Καμίλα. Διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ, έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο, με τίτλο “Ο γέρος του Λοχνάγκαρ”, είναι φιλότεχνος, φυσιολάτρης, ευγενικός και αφοσιωμένος στο καθήκον.

Η στέψη του Βασιλιά Κάρολου του Γ’, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα. 70 χρόνια διήρκεσε η βασιλεία της μητέρας του… 70 χρόνια πέρασαν για να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο…