Οικογενειακή επιχείρηση και διάδοχοι

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Εμφανώς ακόμα επηρεασμένη από την επίσκεψή μου στην έκθεση και αφού με πολλή χαρά μπορώ να πω πως είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους περισσότερους Έλληνες συμμετέχοντες, οι οποίοι αποδείχθηκαν και φανατικοί SayYessers, μου γεννήθηκε μία απορία: πρέπει η επόμενη γενιά, τα παιδιά της οικογένειας των ιδιοκτητών δηλαδή, να ακολουθούν τα βήματα των γονιών τους και να αναλαμβάνουν την οικογενειακή επιχείρηση;

Οι απόψεις διίστανται…

Υπάρχουν οι επιχειρηματίες που το θεωρούσαν μονόδρομο και έστρεφαν τα παιδιά τους σε ανάλογες σπουδές αλλά υπάρχουν και παιδιά που είναι γεννημένοι συνεχιστές του έργου των γονιών και σε πολλές περιπτώσεις και των παππούδων τους.

Όμως τα νομίσματα έχουν πάντα δύο όψεις… Κάποιος λοιπόν πολύ μεγάλος επιχειρηματίας σε σχετική ερώτησή μου, απάντησε πως όχι, δε θέλει να αφήσει την εταιρεία στα χέρια της επόμενης γενιάς. Θέλει να δουλέψει μέχρι εκεί που αντέχει και όταν είναι έτοιμος να την πουλήσει, να μοιράσει τα χρήματα σε ό,τι αναλογεί στον καθένα τους και να τους αφήσει ελεύθερους να τραβήξουν το δρόμο τους και εκείνος να συνεχίσει την υπόλοιπη ζωή του απολαμβάνοντας τους καρπούς της σκληρής δουλειάς που “έριξε”, όπως χαρακτηριστικά μου είπε, όλα αυτά τα χρόνια. Μάλλον η έκπληξη αποτυπώθηκε στο πρόσωπό μου καθώς το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και με ρώτησε αν σοκαρίστηκα και αν τον θεωρώ “σκληρό”.

Πήρα λοιπόν το χρόνο μου, τα ζύγισα μέσα στο κεφάλι μου, έψαξα, έμαθα και φυσικά ακολουθεί Sparkling Room, καθώς για μένα οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας Παγκοσμίως και η Ελλάδα σίγουρα δεν διαφέρει σε αυτό.

Tip of the Day: Σήμερα δεν έχω να σας δώσω tip όμως περιμένω τα δικά σας γιατί ξέρω ότι είστε πολλοί εκείνοι που είτε ανήκετε στους γονείς που θέλουν να παραδώσουν τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά -αφού και εσείς την πήρατε με τη σειρά σας στο παρελθόν- είτε είστε ήδη η επόμενη γενιά και δεν είστε σίγουροι αν είναι πραγματικά δική σας η επιθυμία να είστε οι συνεχιστές και να τρέξετε τον δικό σας μαραθώνιο. Ναι μαραθώνιος είναι, καλά διάβασες, αφού καμία επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της δεν αναλώνεται να τρέξει κατοστάρι. Ορίστε, μόλις σου έδωσα και tip!