Η καρδιά της Αθήνας αλλάζει χρώμα!

Η καρδιά της Αθήνας ανανεώνεται με μια πράσινη αναβάθμιση. 9 στρέμματα πράσινου στο κέντρο της πόλης θα αλλάξουν το αστικό τοπίο!

Η έκταση γύρω από τις οδούς Ριζάρη, Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης θα αλλάξει προς το καλύτερο και την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου αναλαμβάνει το Ωδείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο δήμος Αθηναίων εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών.

Παγκράτι – Κολωνάκι: Η πράσινη σύνδεση

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα συνδέει τη γειτονιά του Παγκρατίου με το Κολωνάκι. Το μικροκλίμα της περιοχής θα βελτιωθεί και θα υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διακριτών διαδρομών εισόδου στο πάρκο, τη σηματοδότηση των εισόδων – εξόδων για να γίνει ο χώρος πιο προσιτός και ευχάριστος, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων και δικύκλων, την επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα του χώρου, τη δημιουργία ενός δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου καθώς και την ανάπλαση της βόρειας πλευράς του χώρου.

Το πράσινο ενώνει τους χώρους πολιτισμού

Χάρη στα έργα ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών θα επιτευχθεί σύνδεση με τους όμορους χώρους πολιτισμού: Του Βυζαντινού Μουσείου και του Λυκείου του Αριστοτέλη, του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Κήπου. Η περιοχή θα γίνει ουσιαστικά εύκολα προσβάσιμη για όλους στην παιδεία και στον πολιτισμό. Θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το Μουσείο θα αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο πολιτιστικά.

Ήξερες ότι…

Πράσινες γνώσεις

– Το πράσινο χρώμα αντιστοιχεί στο τέταρτο χρώμα του Νευτώνειου φάσματος του ορατού φωτός. Είναι το τέταρτο χρώμα που μπορούμε να δούμε στο ουράνιο τόξο. Οι υψηλότερες συχνότητες του φάσματος ερμηνεύονται από τα μάτια μας ως κυανό, ενώ οι χαμηλότερες  ερμηνεύονται ως κίτρινες.

– Οι άνθρωποι συνδέουν το πράσινο με την υγιεινή διατροφή. Μια μελέτη μάλιστα το επιβεβαίωσε χρησιμοποιώντας πράσινες και κόκκινες μπάρες σοκολάτας που είχαν την ίδια αναλογία θερμίδων.

– Το πράσινο και το μπλε θεωρούνταν το ίδιο χρώμα από τους αρχαίους Έλληνες. Επίσης, σε γλώσσες όπως τα βιετναμέζικα, τα αρχαία ιαπωνικά ή τα αρχαία κινέζικα, οι λέξεις πράσινο και μπλε χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

– Το πράσινο χρώμα έχει εντυπωσιακή παρουσία σε διεθνείς μάρκες και γενικά συνδέεται με κάτι θετικό στις κοινωνίες π.χ. στο χρηματιστήριο ή στη σηματοδότηση.