Το πρώτο σημάδι πολιτισμού

Καλημέρα SayYesser!!!

Μία φοιτήτρια ρώτησε κάποτε την ανθρωπολόγο Margaret Mead ποιο θεωρούσε ως το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μία κουλτούρα. Περίμενε λοιπόν πως η Mead θα της μιλούσε για πιρούνια, κεραμικά, λαξευμένες πέτρες ή πρόχειρα είδη για ψάρεμα. Εκείνη όμως την αιφνιδίασε καθώς της είπε πως το πρώτο σημάδι πολιτισμού που ανακαλύφθηκε ποτέ είναι ένα θεραπευμένο μηριαίο οστό.

Η Mead εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, όποιο από τα ζωάκια τραυματιστεί ή σπάσει το πόδι του, απλά αφήνεται στη μοίρα του και πεθαίνει. Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από τον κίνδυνο αφού τραυματισμένο δεν μπορεί να φτάσει στο ποτάμι για να πιει νερό ή να κυνηγήσει για να βρει τροφή, οπότε γίνεται το ίδιο θήραμα για τα υπόλοιπα αρπακτικά.

Κανένα ζώο δεν επιβιώνει εκεί έξω με σπασμένο πόδι, περιμένοντας να επουλωθεί το κόκαλο. Ένα επουλωμένο σπασμένο μηριαίο οστό λοιπόν είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει με το άτομο που τραυματίστηκε, το μετέφερε σε ασφαλές μέρος, το φρόντισε όσο είχε ανάγκη, του έδωσε νερό και τροφή μέχρι ο άνθρωπος αυτός να γίνει καλά και να σταθεί και πάλι στα πόδια του να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του.

Tip of the Day: Ο πολιτισμός έχει να κάνει με τη συλλογική φροντίδα. Το να βοηθάς τους άλλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες είναι εκεί που αρχίζει ο πολιτισμός.