Αλεξανδρινά: Μια πανδαισία χρωμάτων που θα αντέξει και τον νέο χρόνο

Αν φροντίζετε σωστά τα αλεξανδρινά σας, θα μπορείτε να τα απολαμβάνετε για πολύ περισσότερο χρόνο μετά τις γιορτές. Τα υπέροχα φύλλα τους, σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, δίνουν χρώμα σε κάθε δωμάτιο και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα τις μουντές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE) γνωρίζουν ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα αλεξανδρινά σας υγιή και δυνατά, ώστε να κρατήσουν τα λαμπερά τους χρώματα μέχρι και τη νέα χρονιά.

Αγοράστε φυτά που έχουν διατηρηθεί σωστά

Η άγρια μορφή των αλεξανδρινών προέρχεται από το Μεξικό. Στο τροπικό κλίμα της χώρας, τα φυτά αναπτύσσονται σε θάμνους του ενός μέτρου. Η αγάπη τους για φως και ζεστασιά έχει περάσει και στις σύγχρονες ποικιλίες. Το σκοτάδι, τα ρεύματα αέρα και γενικά το κρύο είναι οι κύριοι εχθροί των αλεξανδρινών. Έτσι, όταν αγοράζετε, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο μέρος.

Τα αλεξανδρινά που βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία, στην είσοδο, εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα ή σε εξωτερικό χώρο με θερμοκρασίες κάτω των 15°C συνήθως χάνουν τα φύλλα τους μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά και λίγο αργότερα ξεραίνονται, οπότε καλό είναι να αποφεύγετε τα αυτά.
Το χώμα δεν πρέπει να είναι ούτε ξηρό ούτε πολύ υγρό. Οι ειδικοί του SfE συμβουλεύουν επίσης να μην αγοράζετε φυτά με glitter. Όσο εντυπωσιακή και να είναι η λάμψη, δεν κάνει καλό ούτε στα αλεξανδρινά ούτε στο περιβάλλον.

Τυλίξτε τα και πηγαίνετε γρήγορα στο σπίτι

Μετά την αγορά, τυλίξτε καλά το αλεξανδρινό σας και φέρτε το γρήγορα στο σπίτι. Τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία, προσφέρουν συνήθως δωρεάν το περιτύλιγμα για την προστασία των φυτών σας κατά τη μεταφορά. Το τύλιγμα είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιοχές με εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των 15°C.

Επίσης, το τύλιγμα, εκτός από το κρύο, προστατεύει το αλεξανδρινό και από τα ρεύματα αέρα. Όσες περισσότερες στρώσεις χαρτιού τοποθετήσετε γύρω από το φυτό σας, τόσο καλύτερη προστασία θα έχει από τον κρύο αέρα. Σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, καλό είναι να τυλίξετε και τη γλάστρα, καθώς ούτε αυτή ούτε το χώμα προσφέρουν αρκετή προστασία στις ευαίσθητες ρίζες των αλεξανδρινών.

Τέλος, αν μεταφέρετε το αλεξανδρινό σας με το αυτοκίνητο, μην το αφήνετε για πολλή ώρα μέσα τις ημέρες με πολύ κρύο.

Προσαρμόστε σιγά-σιγά το φυτό σας στη νέα θερμοκρασία περιβάλλοντος

Όταν φτάσετε στο σπίτι, αφαιρέστε το περιτύλιγμα από το αλεξανδρινό σας. Για να γίνει ομαλή μετάβαση από το κρύο στη ζέστη χωρίς να επηρεαστεί το φυτό, είναι προτιμότερο να μην το μεταφέρετε αμέσως σε ένα ζεστό δωμάτιο. Μπορείτε για παράδειγμα για αρχή να το μεταφέρετε σε ένα πιο δροσερό, φωτεινό δωμάτιο, όπως η κουζίνα ή ο κήπος, ώστε το αλεξανδρινό σας να εγκλιματιστεί πιο ομαλά. Μετά από λίγες ώρες μπορείτε να το μετακινήσετε στην θέση που θέλετε.

Επιλέξτε το κατάλληλο σημείο

Η ιδανική θέση για ένα αλεξανδρινό θα πρέπει να είναι σε ένα μέρος φωτεινό, ζεστό και προστατευμένο από ρεύματα αέρα και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, το σημείο ακριβώς δίπλα στην εξώπορτα δεν είναι κατάλληλο. Γενικά, η θερμοκρασία δωματίου καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 15-22°C.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό σας δίπλα σε ένα καλά μονωμένο παράθυρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το μεταφέρετε σ’ ένα προστατευμένο σημείο όταν αερίζετε το δωμάτιό σας, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί από τα ρεύματα αέρα. Αν τοποθετείτε τα αλεξανδρινά σε περβάζια παραθύρων, ένα πιατάκι κάτω από τη γλάστρα θα προστατέψει το φυτό σας από το κρύο.

Τακτικό πότισμα με μέτρο

Τα αλεξανδρινά προτιμούν την ελαφριά ξηρότητα σε σχέση με την υπερβολική υγρασία. Μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει, έχει έρθει η ώρα να το ποτίσετε. Το εσωτερικό της ρίζας δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει. Γενικά είναι δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε. Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, σημαντικοί παράγοντες είναι, για παράδειγμα, το μέγεθος της γλάστρας. Τα μίνι αλεξανδρινά σε γλάστρες των 6 εκατοστών χρειάζονται πιο συχνά νερό από τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες των 12-13 εκατοστών, λόγω του μικρότερου όγκου του χώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και διακοσμητικές ιδέες με αλεξανδρινά επισκεφτείτε το https://starsforeurope.com/gr/