Πράσινη στροφή στην ανάπτυξη!

Στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας το ΕSG (Environment – Social – Governance) έρχεται για να συνδέσει το σύγχρονο επιχειρείν με τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την επιτυχημένη πορεία μιας εταιρείας. 

Οι δραστηριότητες της κάθε εταιρείας επηρεάζουν το περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την αξιολόγηση της ανάπτυξης μίας επιχείρησης το πώς προσδιορίζεται μέσω των κριτηρίων ESG και κατ’ επέκταση το πώς αποτυπώνεται στην ετήσια αναφορά που εκπονεί.


Πορεία προς έναν καλύτερο πλανήτη

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη».

Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου: Η βιωσιμότητα σε αριθμούς!

Μία ελληνική εταιρεία που ενστερνίζεται την αξία της βιωσιμότητας και έχει ως πρωταρχικό στόχο της τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος είναι η ΑΝΤ. ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ., η οποία ήδη από το 2014 παρακολουθεί συστηματικά τους δείκτες βιωσιμότητας σε όλα τα σημεία της λειτουργικής δομής της. 

Επιπρόσθετα, εφαρμόζει τεχνικές «ήπιας καλλιέργειας» στα ιδιόκτητα αγροκτήματα επιδιώκοντας να καταστεί μία όσον το δυνατόν πράσινη εταιρεία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το πρώτο Εco Report (2022) η εταιρεία:

  • Μείωσε κατά 14% την κατανάλωση νερού συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
  • Το 47% της ενέργειας των ψυγείων και του συσκευαστηρίου προήλθαν από το φωτοβολταϊκό πάρκο της.
  • Μείωσε κατά 36% την κατανάλωση ενέργειας μέσω ορθολογικής λειτουργίας του ελέγχου κλίματος των θερμοκηπίων.
  • Συνέλεξε και ανακύκλωσε 17.600 κιλά χαρτιού και 9.500 κιλά πλαστικού, τα οποία παραδόθηκαν σε εταιρεία ανακύκλωσης. 
  • Το 81% του χαρτιού που αγόρασε, προήλθε από ανακυκλωμένο χαρτί.
  • Μείωσε κατά 17% την κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή μέσω μείωσης απωλειών ψύξης και μείωσης κατανάλωσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι ότι 15 βιολογικά σκευάσματα έχουν ήδη δοκιμαστεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μείωσης των χημικών λιπασμάτων.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα ωφελεί την Ελλάδα

Η Ελλάδα ωφελείται από την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας, η εισροή κεφαλαίων για πράσινες επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προϋποθέτουν προσωπικό με πράσινες δεξιότητες συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα οφέλη της «πράσινης» στροφής. 

info
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Eco Report 2022 εδώ.