Co-regulation: Μήπως είναι η λύση που ψάχνουμε;

Έχετε ακούσει τον όρο Co-regulation; Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως από κοινού ρύθμιση.

Ας γυρίσουμε πίσω, στη βρεφική μας ηλικία για να αντιληφθούμε σε βάθος για τι μιλάμε: Σκεφτείτε ένα βρέφος που κλαίει, να παρηγορείται με ευαισθησία από έναν φροντιστή. Αυτή η παρηγορητική αλληλεπίδραση δεν έχει να κάνει μόνο με το να βοηθάμε το παιδί να σταματήσει να κλαίει – είναι μια βασική διαδικασία “συρρύθμισης”. Ο φροντιστής, ιδανικά, ανταποκρίνεται με μια χαλαρωτική φωνή, απαλά αγγίγματα και μια καθησυχαστική παρουσία, υποστηρίζοντας το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και, με τη σειρά του, να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό διδάσκει στο βρέφος πώς να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα, θέτοντας τα θεμέλια για το παιδί αργότερα, όταν βρεθεί αντιμέτωπο με το άγχος, να έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται.

Πάμε τώρα στην ενήλικη ζωή για να μιλήσουμε για την πρακτική του co-regulation.
Όταν νιώθουμε ότι πρωταγωνιστεί η δυσαρέσκεια και τα αρνητικά συναισθήματα στη ζωή μας, μπορούμε μέσω του co-regulation να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα κι έτσι να χαλαρώσουμε, να αισθανθούμε ευχάριστα αλλά και να νιώσουμε ξανά ασφαλείς.

Πώς θα το εφαρμόσεις

Αρχικά επίλεξε ανθρώπους που νιώθεις καλά όταν βρίσκεσαι μαζί τους. Ένας είναι υπεραρκετός! Είναι σημαντικό όποιος/οι επιλέξεις να χαρακτηρίζονται από ηρεμία και καλή προαίρεση. Επιπλέον, να έχει τη δυνατότητα να μην εμπλέκεται συναισθηματικά βιώνοντας κάτι αντίστοιχο με σένα. Επόμενο βήμα: το πού! Αυτή η πρακτική “έχει ανάγκη” ένα μέρος που να χαρακτηρίζεται από ηρεμία, ησυχία ενώ παράλληλα να είναι ευχάριστο. Δώσε σημασία στις αναπνοές: Παρατήρησε πώς αναπνέεις και μετά προσπάθησε να συνδεθείς με την αναπνοή του άλλου ώστε να συγχρονιστείτε. Είναι εντυπωσιακό και πολύ αποδοτικό, γιατί σύντομα θα δεις ότι συνδέεσαι βαθύτερα από όσο νόμιζες με το πρόσωπο που επέλεξες. Μετά τη χαλάρωση και αφού το άγχος περιοριστεί πολύ, μπορείς να προχωρήσεις σε μια χαλαρή συζήτηση με πολύ πιο καθαρή σκέψη!

Tip
Μπορείς να κάνεις co-regulation με το παιδί σου, με τον σύντροφό σου αλλά και με το κατοικίδιό σου! Να θυμάσαι αυτό: «Όλα τα προβλήματα του ανθρώπου είναι προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων» – Albert Adler.