Τα παράδοξα της ζωής

Καλημέρα SayYesser!!!

Όλη μας η καθημερινότητα, η προσωπική και η επαγγελματική ανάπτυξη στηρίζονται στα πιο παράδοξα μονοπάτια που μας οδηγεί τούτη η ζωή. Αν σου ακούγομαι υπερβολική διάβασε το top15 των παράδοξων εννοιών που -τελικά, κατευθύνουν όλη μας την ύπαρξη και στείλε μου μήνυμα με πόσα από αυτά ταυτίζεσαι… Βάζω στοίχημα για πάνω από τα μισά!

1. Το παράδοξο της ανάπτυξης

Η ανάπτυξη φαίνεται να συμβαίνει σταδιακά, σχεδόν ανεπαίσθητα μερικές φορές, και στη συνέχεια ταυτόχρονα. Ο τρόπος που μεγαλώνει το μπαμπού είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού. Το μπαμπού μόλις και μετά βίας είναι ορατό για τα πρώτα πέντε χρόνια, καθώς χτίζει εκτεταμένα ριζικά συστήματα υπόγεια. Μετά από έξι εβδομάδες όμως θα το δεις να γιγαντώνεται. 

Η δική μας προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη μπορεί να ακολουθήσει παρόμοια τροχιά. Το παράδοξο της ανάπτυξης μου θυμίζει να έχω υπομονή. Στα είχα γράψει αναλυτικά εδώ.

2. Το παράδοξο της πειθούς

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς οι πιο επίμονοι και αυταρχικοί άνθρωποι σπάνια πείθουν τον συνομιλητή τους για κάτι σημαντικό; Ω ναι, καθώς “η πειθώ είναι μια τέχνη που απαιτεί πινέλο, όχι βαριοπούλα”, σύμφωνα με τον Sahil Bloom.

3. Το παράδοξο της παραγωγικότητας

Το να εργάζεσαι περισσότερες ώρες δεν σημαίνει πάντα ότι κάνεις περισσότερα. Συχνά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Αυτό είναι το παράδοξο της παραγωγικότητας και ίσως ο Sam Ewing το συνόψισε καλύτερα όταν είπε: “Δεν μετράνε οι ώρες που αφιερώνεις στη δουλειά σου αλλά η πραγματική δουλειά που κάνεις αυτές τις ώρες”.

4. Το παράδοξο του φόβου

Συχνά, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι που γνωρίζω συνηθίζουν να τρέχουν προς τον φόβο τους και να τον ξεπερνούν. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πρόθυμη είμαι να κάνω το ίδιο.

5. Το παράδοξο του οξυγόνου

Το παράδοξο του οξυγόνου δηλώνει ότι το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Είναι παρόμοιο με το πολύ φαγητό που μπορεί να μας φράξει τις αρτηρίες, η υπερβολική άσκηση (μακριά από μας) μπορεί να βλάψει τον μυϊκό ιστό και ο πολύς ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα. Όταν κάτι γίνεται υπερβολικό ακαριαία είναι και τοξικό!

6. Το παράδοξο του Πικάσο

Υπάρχει μια διάσημη ιστορία του Πικάσο στην αγορά και έχει ως εξής:

Ο Πικάσο περπατούσε στην αγορά μια μέρα όταν τον πλησίασε μια γυναίκα. Έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί και είπε: «Κύριε Πικάσο, είμαι θαυμαστής της δουλειάς σου. Σε παρακαλώ, μπορείς να ζωγραφίσεις για μένα;» Ο Πικάσο χαμογέλασε και ζωγράφισε γρήγορα ένα μικρό, αλλά όμορφο έργο τέχνης στο χαρτί. Τότε της ζήτησε 1.000.000$ για να της το δώσει. «Μα κύριε Πικάσο», διαμαρτυρήθηκε η γυναίκα, «Σας πήρε μόνο τριάντα δευτερόλεπτα για να ζωγραφίσετε αυτό το μικρό αριστούργημα». «Καλή μου γυναίκα», χαμογέλασε ο Πικάσο, «Μου πήρε τριάντα χρόνια για να ζωγραφίσω αυτό το αριστούργημα σε τριάντα δευτερόλεπτα».

7. Το παράδοξο της σοφίας

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το αποτύπωσε καλύτερα όταν είπε: «Όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσα πολλά δεν ξέρω».

8. Το παράδοξο της ευκαιρίας

Μερικές φορές η απόρριψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε τις πραγματικές ευκαιρίες. Η διάκριση ανάμεσα στις καλές και τις κακές επιλογές είναι το κλειδί της επιτυχίας.

9. Το παράδοξο της πλήξης

Μερικές από τις καλύτερες ιδέες έρχονται όταν το μυαλό μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήξης. Όσο πιο πολύ βαριέσαι και αφήνεσαι τόσο περισσότερο οι σκέψεις σου γίνονται πιο ενδιαφέρουσες.

10. Το παράδοξο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Περισσότερη σύνδεση = λιγότερη επαφή.

Το καλύτερο αντίδοτο για τον σύγχρονο κόσμο είναι να κυκλοφορείς με ανθρώπους, να περνάς ποιοτικό χρόνο και να νιώθεις τη ζεστασιά της κοινότητας. Να θυμάσαι πως εκτός σύνδεσης, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος για εξερεύνηση.

11. Το παράδοξο της αποτυχίας

Ο Μάικλ Τζόρνταν το περιέγραψε ακριβώς όπως είναι: «Έχω χάσει περισσότερες από 9.000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. Είκοσι έξι φορές με εμπιστεύτηκαν να κάνω το σουτ που κερδίζει το παιχνίδι και έχασα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και γι’ αυτό τα καταφέρνω».

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι για να πετύχουν πρέπει να αποτύχουν πολλές φορές. Όταν η αποτυχία θεωρείται ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, όλα αλλάζουν.

12. Το παράδοξο της φλυαρίας

Το να μιλάς λιγότερο συχνά σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα να πεις γιατί το αντίθετο από το να μιλάς είναι να ακούς. Η ακρόαση έχει γίνει υπερδύναμη αυτές τις μέρες.
«Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα για να μπορούμε να ακούμε το διπλάσιο από όσο μιλάμε». — Επίκτητος

13. Το παράδοξο της ταχύτητας

Όποτε βιάζομαι -πάρα πολύ συχνά, χάνω σημαντικά πράγματα ή δεν τα κάνω σωστά. Η επιβράδυνση είναι συχνά η πιο γρήγορη διαδρομή!

14. Το παράδοξο των χρημάτων 

Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις χρήματα είναι να τα ξοδέψεις -έξυπνα. Ολόκληρο το παιχνίδι με τα χρήματα αλλάζει όταν καταλάβεις πως τα χρήματα δουλεύουν για σένα μόνο μέσω επενδύσεων ενώ δεν σου προσφέρουν τίποτα extra από την αξία τους, αν τα αφήνεις απλά να κοιμούνται στην τράπεζα.

Tip of the Day: Το Παράδοξο του Θανάτου. Η αποδοχή του θανάτου μας, είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής. Η θνητότητά μας, πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση να ζούμε και να απολαμβάνουμε πριν να είναι πολύ αργά.
Λοιπόν; Πόσα παράδοξα “οδηγούν” τη δική σου ζωή;