14)Pi Approximation Day

Aν σας ρωτήσουν τι γιορτάζουμε σήμερα, έχετε την ευκαιρία να εντυπωσιάσετε! Στις 22 Ιουλίου γιορτάζουμε την Pi Approximation Day ή αλλιώς την Ημέρα Προσέγγισης του «π». Το θέμα είναι ότι πολλοί θα αναρωτιούνται όχι μόνο πώς έχετε αυτή τη γνώση αλλά και τι είναι το «π».

Π, ο βασιλιάς των αριθμών!

Για να είμαστε ακριβείς το π είναι ο αριθμός 3,14159265. Για συντομία το π είναι το γνωστό μας 3,14. Το π είναι ένας πραγματικός αριθμός. Δηλαδή, είναι μία σταθερά που στην Ευκλείδεια Γεωμετρία ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο στα Μαθηματικά αλλά και στη Μηχανολογία και τη Φυσική.

 

Και γιατί …π;

Ο συμβολισμός προέρχεται από το πρώτο γράμμα της ελληνικής λέξης «περιφέρεια».

Μέτρηση του κύκλου: Μια μεγάλη προσδοκία!

Χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι ήθελαν να καταφέρουν να μετρήσουν το μήκος ενός κύκλου. Οι μαθηματικοί είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως η περίμετρος του κύκλου ήταν περίπου 3 φορές μεγαλύτερη της διαμέτρου του. Πόσο όμως περίπου;

 

Μια σπουδαία εφεύρεση

Το π είναι γνωστό και ως σταθερά του Αρχιμήδη. 5.000 χρόνια πριν στην Αίγυπτο ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια να βρεθεί το πολυπόθητο π. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στις αναλογίες της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, που χρονολογείται γύρω στο 2589–2566 π.Χ, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο αριθμός «π». Οι Αιγύπτιοι είχαν φροντίσει να τηρούνται οι αναλογίες ενός κύκλου κατά την κατασκευή της Πυραμίδας. Πέρασαν αρκετοί αιώνες και δεν υπήρχαν παρά μόνο εμπειρικά δεδομένα για τον υπολογισμό του π, μέχρι που ασχολήθηκε με αυτό ο Αρχιμήδης, ο αποκαλούμενος «εφευρέτης του π». Χρησιμοποίησε κανονικά πολύγωνα που «αγκάλιαζαν» έναν κύκλο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το π ισούται με περίπου 3,1416.

 

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να προσπαθούν να καταλήξουν σε μία ακριβέστερη προσέγγιση του «π». Αυτή η προσπάθεια γίνεται όμως πλέον όχι από τη σκοπιά των Μαθηματικών αλλά της Πληροφορικής.