12)Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση

H 28η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Γι’ αυτό σήμερα θα αναφερθούμε σε στατιστικά στοιχεία αλλά και σε επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο.

Τι είναι ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος. Η φλεγμονή προκύπτει ως αντίδραση ενός ιστού που έχει υποστεί ερεθισμό ή τραυματισμό.

Οι κοινές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:

Ηπατίτιδα Α

Δεν οδηγεί σε χρόνια λοίμωξη και συνήθως δεν έχει επιπλοκές. Το ήπαρ θεραπεύει συνήθως από την ηπατίτιδα Α μέσα στο διάστημα δύο μηνών. Η ηπατίτιδα Α μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

Ηπατίτιδα Β

Αυτή η μορφή της ηπατίτιδας μολύνει μεταξύ 200.000 και 300.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ ετησίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων αναρρώνει από τον ιό μέσα σε έξι μήνες. Η χρόνια ηπατίτιδα προκαλεί βλάβη στο ήπαρ. Οι άνθρωποι ενδέχεται να είναι φορείς του ιού χωρίς αδιαθεσία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο.

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C αποτελεί την κύρια αιτία για μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C αναπτύσσουν χρόνια ηπατική λοίμωξη.

Σημαντικό ποσοστό όσων πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας C δεν είναι ακόμη διαθέσιμο.

 

Εκστρατεία ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρία Gilead Sciences ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, επίσημοι φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με τη σιωπηλή νόσο, την έκταση του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Παράλληλα και για ένα μήνα λεωφορεία που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας με στόχο την προτροπή στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να προχωρήσουν σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Η ΕΕΜΗ, ο Προμηθέας και η Gilead Sciences θέτουν σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα, την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Της Βένιας Αντωνίου