9)Oυρανοξύστες: Οι σύγχρονοι “πύργοι της Βαβέλ”

China Zun Tower rendering, image via Kohn Pedersen Fox Associates

Είναι εντυπωσιακοί, επιβλητικοί και μας κάνουν πάντα να κοιτάμε ψηλά! Οι ουρανοξύστες αποτελούν την επιτομή της κάθετης δόμησης. Στις 3 Σεπτεμβρίου είναι η Skyscraper Day!

Η ιστορία της κατασκευής τους εντοπίζεται στο Σικάγο, μετά την πυρκαγιά του 1871. Τότε, ήταν μια περίοδος οικονομικής άνθισης για την πόλη και η πυρκαγιά είχε σοβαρότατες επιπτώσεις. Η επιτακτική ανάγκη στέγασης χιλιάδων ανθρώπων οδήγησε στη γρήγορη ανοικοδόμηση της πόλης. Το 1885 ολοκληρώθηκε ο πρώτος ουρανοξύστης. Είχε ύψος 42 μέτρα και αποτελούνταν από 12 ορόφους.

Ο πρώτος ουρανοξύστης έφερε την υπογραφή του αρχιτέκτονα William LeBaron Jenney. Ο σκελετός και οι οριζόντιες δοκοί του ήταν από ατσάλι και εκεί στεγάζονταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας Home Insurance Building μέχρι το 1931, οπότε κατεδαφίστηκε για να αντικατασταθεί από έναν πιο σύγχρονο  ουρανοξύστη που φιλοξένησε τη LaSalle National Bank.

Ο εμβληματικός Πύργος Αθηνών

Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’60… και η επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» είχε στηθεί στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Το ψηλότερο κτήριο της Αθήνας, που αποτελεί και τον μοναδικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα, είναι ο πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μέτρα. Τον σχεδιασμό του ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Ιώαννης Βικέλας και Ιωάννης Κυμπρίτζης. Την κατασκευή του έργου πραγματοποίησε η εταιρία «Αλβέρτης- Δημόπουλος ΑΕ». Το έργο ολοκληρώθηκε το 1971.

Marina Tower: Έρχεται ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης στην Ελλάδα!

Το δεύτερο εξάμηνο τοτ 2025 το Ελληνικό θα κοσμεί ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Marina Tower εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ήδη είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πιθανούς αγοραστές από Ελλάδα και εξωτερικό για τα διαμερίσματα του Marina Tower που θα είναι το πιο ψηλό παραθαλάσσιο κτήριο στη Μεσόγειο!

Say Yes … and Get impressed

 

Ο Μπουρτζ Χαλίφα (Burj Khalifa‎) είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο! Βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ύψος του φτάνει τα 827 μέτρα και έχει 160 ορόφους.

Η κατασκευή του Μπουρτζ Χαλίφα ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009.

Τα παγκόσμια ρεκόρ του

Ο Μπουρτζ Χαλίφα δεν κατέχει μόνο το ρεκόρ του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο. Είναι επίσης το κτήριο με τους περισσότερους ορόφους, το υψηλότερο τζαμί (158ος όροφος) και το ρεκόρ πισίνας στο υψηλότερο σημείο (76ος όροφος). Και δεν σταματάει εδώ! Διαθέτει τον ταχύτερο ανελκυστήρα (63 χλμ/ώρα) και το υψηλότερο παρατηρητήριο στον κόσμο (124ος όροφος, στα 452 μέτρα).

Της Βένιας Αντωνίου