6)Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Πέρσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η «Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις». Ποιος είναι όμως ο σκοπός και τι ακριβώς σημαίνει αυτή η Ημέρα;

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δυστυχώς, ανέκαθεν υπήρξαν στόχοι επιθέσεων σε καιρό πολέμου. Είναι λυπηρό ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης. Το φαινόμενο να μετατρέπονται σχολεία σε στρατιωτικούς στόχους είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Βέβαια, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο η επιλογή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως στρατιωτικών στόχων απαγορεύεται όταν αυτά λειτουργούν με βάση τον εγγενή προορισμό τους – δηλαδή αποκλειστικά ως εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε αυτή την περίπτωση οι βομβαρδισμοί αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, όταν γίνεται χρήση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τον συνήθη προορισμό τους, πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή στρατιωτικών στόχων κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου πιθανολογείται ότι υπάρχουν. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγονται στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πότε «επιτρέπεται» η στοχοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν επιτρέπεται να γίνονται στρατιωτικοί στόχοι. Επιτρέπεται όμως η υπό όρους στοχοποίησή τους σε περίπτωση που υποστηρίζουν τη στρατιωτική προσπάθεια. Όταν, δηλαδή, χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν στρατιωτικά συμφέροντα, δεν απαγορεύεται να γίνουν στόχοι.

Ένα θλιβερό παράδειγμα…

Τον Φεβρουάριο του 2020 σχολεία συμπεριλήφθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άμαχοι, εκ των οποίων εννέα παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τότε, ο Ράμι Αμπντλ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, είχε δηλώσει ότι οι επιδρομές είχαν στόχο τόσο στην κεντρική πόλη – που ονομάζεται Ιντλίμπ – όσο και στις γύρω περιοχές. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν την επαρχία του Ιντλίμπ στη βοειοδυτική Συρία σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις. Ωστόσο, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, παραβίασαν τους όρους κατάπαυσης του πυρός προκαλώντας συχνές επιθέσεις.