15)Ομιλείτε Γερμανικά; – Παγκόσμια Ημέρα Γερμανικής Γλώσσας

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γερμανικής Γλώσσας προκειμένου να τιμήσει τη γλώσσα πολλών από τους διάσημους καλλιτέχνες και στοχαστές του κόσμου. Επίσης, η ημέρα -που καθιερώθηκε το 2001- έχει ως στόχο να ενθαρρυνθεί την ομιλία γερμανικών σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι θεωρούν τα Γερμανικά ψυχρή και αυστηρή γλώσσα, ενώ άλλοι τα λατρεύουν! Πάμε να δούμε την ιστορία τους…

Η ιστορία της Γερμανικής γλώσσας

Η γερμανική γλώσσα έχει βαθιά τις ρίζες της στον χρόνο. Ήδη τον 2ο αιώνα π.Χ., η γερμανική ομοφυλία υπέστη την πρώτη σημαντική φθογγική μεταβολή. Υπάρχουν τρεις χρονικές περίοδοι που προσδιορίζουν την εξέλιξη της γλώσσας: Ξεκινάει με τη Γοτθική, που είναι γνωστή και ως Ανατολική Γερμανική και φτάνει μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Αμέσως μετά μεταβαίνουμε στη Βόρεια Γερμανική, που περιλαμβάνει ιδιώματα από σκανδιναβικές γλώσσες και στην πορεία καταλήγουμε στη Δυτική Γερμανική. Η Hochdeutsch αποτελεί την κοινή γλώσσα των σημερινών Γερμανών και έχει επικρατήσει στη γραφή και την ομιλία. Αυτή είναι η γλώσσα που διδάσκεται στα γερμανικά σχολεία.

 

Τα Γερμανικά ανά τον κόσμο

Στην Ευρώπη η γερμανική γλώσσα μιλιέται -εκτός από τη Γερμανία- στην Αυστρία, την Ελβετία καθώς και σε περιοχές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας στα σύνορα με τη Γερμανία. Γερμανικά επίσης μιλούν στην περιοχή Τιρόλο της Βόρειας Ιταλίας, καθώς και στην Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία, δεδομένου ότι τον Μεσαίωνα εγκαταστάθηκαν εκεί γερμανόφωνες κοινότητες.

Τα Γερμανικά όμως δεν περιορίζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γερμανική καταγωγή. Επίσης, υπολογίζεται ότι στη Βραζιλία ζουν 500 χιλιάδες γερμανόφωνοι.

Γνωρίζατε ότι…

-Η Γερμανική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των δυτικών γερμανικών γλωσσών, που περιλαμβάνει ακόμη τα Αγγλικά, τα Ολλανδικά και τα Αφρικανικά.

-Είναι η τρίτη περισσότερο διδασκoμένη γλώσσα στην Ευρώπη, μετά τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

-Είναι η μητρική γλώσσα περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μήπως ξέρετε Γερμανικά… χωρίς να το γνωρίζετε;

Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν καθημερινά λέξεις με ελληνική ρίζα. Υπάρχουν πάνω απο 200 λέξεις που έχουν ευρεία χρήση και προέρχονται από τα ελληνικά. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

Agonie   –  αγωνία

Kategorie  –  κατηγορία

Protagonist  –  πρωταγωνιστής

Philanphrop – φιλάνθρωπος

Dogma – δόγμα

Epidemie – επιδημία

Epidermis – επιδερμίδα

Dokimastik – δοκιμαστικός

Liturgie – λειτουργία

Erotik – ερωτικός

Της Βένιας Αντωνίου