10)Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών: Παιδιά και αυτοπροστασία

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών έχει θεσπιστεί από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και αποτελεί μια ευκαιρία για την προώθηση γνώσεων και δεξιοτήτων στο ευρύ κοινό. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών είναι ουσιαστικά μια ζωτικής σημασίας πράξη, που “εξουσιοδοτεί” τους ανθρώπους να σώζουν ζωές και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση από  ασθένεια ή τραυματισμό.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών είναι αφιερωμένο στα παιδιά και κατ’ επέκταση στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς των παιδιών.

Ειδικότερα, ο στόχος είναι η απόκτηση από τα παιδιά των απαραίτητων γνώσεων που θα τους επιτρέψουν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν πιθανούς κινδύνους στο περιβάλλον τους. Επομένως, να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται επίσης τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και από τα παιδιά για την προστασία από τον COVID-19, όπως είναι η χρήση μάσκας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού, καθώς και η προσαρμογή εφαρμογής των πρώτων βοηθειών.

Τα παιδιά και η ανάγκη να μάθουν να προασπίζουν τη ζωή τους

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου αναγνωρίζει ότι τη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στα παιδιά είναι πολύ σημαντική, επειδή έτσι θα είναι σε θέση να προασπίσουν τη ζωή τους από πιθανούς κινδύνους. Επιπλέον τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση περισσότερο ανθεκτικών κοινωνιών.

Για όλα τα παραπάνω, ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών 2021 κρίνεται πολύ περισσότερο καίριος ώστε να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σπουδαιότητα της παροχής των πρώτων βοηθειών.  Είναι όμως και μία καλή αφορμή για οργανωμένες δράσεις με απώτερο σκοπό το κοινό καλό. Η συμμετοχή και συνεργασία εκπαιδευομένων, πολιτών και εκπαιδευτών είναι το ζητούμενο!

Δράσεις που αξίζουν την προσοχή μας

Το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ως τοπικός προωθητής των μηνυμάτων του Διεθνούς Κινήματος πραγματοποιεί συχνά σχετικές δράσεις.

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στις 6μμ ξεκινά νέος κύκλος  σεμιναρίων για ενήλικες στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας Μ. Αλεξάνδρου 7 (4ος όροφος). Δηλώστε  την συμμετοχής σας στο 2410532241 ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα  Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών.

Το Γραφείο Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Μαραθώνος, ενόψει του νέου κανονισμού που απαιτεί από τους εμπλεκόμενους σε αθλητικές δραστηριότητες (προπονητές, γυμναστές, υγειονομικούς, εκπαιδευτές κλπ) να κατέχουν πιστοποίηση παροχής Α’ Βοηθειών, εξασφάλισε την εκπαίδευση και απόκτηση πιστοποίησης στην προνομιακή τιμή των 25€.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα Α’ Βοηθειών, ο οποίος προσφέρει ονομαστική πιστοποίηση με Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αναγνώριση.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 10:00πμ, στην 5η Κατασκήνωση Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης και μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες όλων ειδικοτήτων αλλά και απλοί πολίτες. Τηλέφωνο εποκοινωνίας: 6909867534.

Της Βένιας Αντωνίου