3) φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Δευτερούλα σήμερα και θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τον θυμό.

Όλοι μας θυμώνουμε για διάφορους λόγους, κάποιες φορές σημαντικούς και άλλες φορές για μικροπράγματα. Ο θυμός προέρχεται από την καταπίεση, θα πω εγώ.

Το wikipedia ορίζει τον θυμό ως ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αντεκδίκηση (που μπορεί να καταλήξει σε κάτι μοιραίο) ή η σιωπή. Γενικά, οι συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν είναι ψυχικές (όπως οι ενοχές) ή σωματικές (όπως ένα καρδιακό επεισόδιο).

Το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση του κινδύνου. Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, όσο από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Μια προσβολή, ένας «άδικος» ή βίαιος εκφοβισμός, ο εξευτελισμός, η απογοήτευση από τη μη επίτευξη σημαντικών στόχων, ξεκινούν συνήθως τη διαδικασία του θυμού. Η κατάσταση αυτής της συναισθηματικής εγρήγορσης, οφειλόμενης σε ένα τέτοιο γεγονός, η οποία είναι και η βάση για όλο και μεγαλύτερη αντίδραση σε ανάλογα ερεθίσματα, μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και ημέρες.

Η παρακάτω εικόνα μας δείχνει πως ο θυμός κάνει τον δικό του κύκλο…

Μπορεί να είναι καρτούν 3 άτομα και κείμενο

Ο καθένας από μας, αντί να αντιδράσει στην πηγή που του προκαλεί τον θυμό, αντιδρά και τον εκφράζει σε κάποιον πιο αδύναμο, έτσι απλά γιατί μπορεί και γιατί γνωρίζει πως δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Λάθος! Υπάρχουν συνέπειες και μπορεί να αποβούν μοιραίες ειδικά στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού που τώρα διαμορφώνει τον χαρακτήρα του.

Σε αντίθεση με τα όσα έχουμε μάθει, εμείς οι ενήλικες, όλα αυτά τα χρόνια να ανεχόμαστε, στα παιδιά μας είμαστε υπεύθυνοι να διδάξουμε πώς να σπάνε τον κύκλο του θυμού.

Είναι υποχρέωσή μας να τους μάθουμε να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και καλοπροαίρετα αυτόν που τους προκαλεί τον θυμό και όχι να τον κρατάνε μέσα τους, για να ξεσπάσουν ακόμα πιο έντονα, στον λάθος άνθρωπο και για τον λάθος λόγο.

Tip of the Day : Ο καθένας μπορεί να θυμώσει – αυτό είναι εύκολο.
Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο – αυτό δεν είναι εύκολο.

Αριστοτέλης