8) Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία

Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή  Eργασία σήμερα, 7 Οκτωβρίου. Γιορτάζεται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και βασικοί της στόχοι είναι:

  • Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
  • Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ)  η έννοια της βιώσιμης ποιοτικής εργασίας είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ποιότητας ζωής και πρέπει να εξεταστεί από κοινού με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και απασχόλησης, ιδίως όσον αφορά στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, οι οποίες πρέπει να είναι δίκαιες για όλους.

 

Allaζουμε κλίμα και χρώμα και ύφος

 

Say Yes …and Get Impressed

Το νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας είναι ένα μέρος διάσημο για τους πολλούς υπεραιωνόβιους κατοίκους του.  Υπολογίζεται ότι ένας στους 2000 κατοίκους είναι πάνω από 100 ετών!

Επιστήμονες που έχουν μελετήσει την ιδιαίτερη περίπτωση της Οκινάουα εκτιμούν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τρώνε πολλά λαχανικά αλλά και λόγω της στάσης που έχουν απέναντι στην εργασία!

Στη γλώσσα τους δεν υπάρχει η λέξη «σύνταξη». Οι ντόπιοι που μεγάλωσαν ως αγρότες ή ψαράδες, συνήθως δουλεύουν σε όλη τους τη ζωή. Οι ηλικιωμένοι πολίτες ζουν σύμφωνα με την αρχή «ikigai», που σημαίνει «να έχεις έναν λόγο για να σηκωθείς το πρωί». Αυτό ακριβώς είναι που τους κρατά στη ζωή, αφού νιώθουν χρήσιμοι και δημιουργικοί.

Το νησί τους έχει το μόνο pop band 80χρονων στον κόσμο! Είναι οι «KBG84» που έχουν συμμετάσχει σε sold-out περιοδείες στην Ιαπωνία και δέχονται μόνο μέλη άνω των 80.