13) Ήξερες ότι…

Η γειτονιά με τα 3D τυπωμένα σπίτια!

Όσο η εξέλιξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης συνεχίζεται… τόσο πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Το εύρος των δυνατοτήτων αλλά και των πρακτικών εφαρμογών του 3D printing είναι τεράστιο!

Φανταστείτε ένα 3D σπίτι πόσο μας εντυπωσιάζει και σκεφτείτε πως είναι μια ολόκληρη γειτονιά στο Τέξας να αποτελείται από… τυπωμένα σπίτια!

Η Logan Architecture επέλεξε μια γειτονιά στο Όστιν του Τέξας για να την κάνει… τρισδιάστατη!

Η κατασκευή έγινε με τον γνωστό τρόπο του3D printing, στο συγκεκριμένο πρότζεκτ βέβαια η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ωστόσο, πρόκληση αποτέλεσε και το ίδιο το υλικό, που τελικά είναι ένα ειδικού τύπου τσιμέντο φιλικό στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα σπίτια είναι από 90 -185 τ.μ.

Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, τα σπίτια εδώ και μήνες έχουν αρχίσει να πωλούνται στην τιμή των 450.000 δολαρίων.

Οι πρώτοι 3D εκτυπωτές ήρθαν στη ζωή μας τη δεκαετία του ’90, όμως την προηγούμενη δεκαετία είδαμε τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

2 θέμα

 

Η ιστορία του ποταμού της Λήθης

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Τρικάλων. Η σύνδεσή του με την ιστορία των Τρικάλων ξεκινά από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στις όχθες του ποταμού γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο “θεός” της Ιατρικής: «Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647).

Κατά τη μυθολογία, ο Ληθαίος ήταν ο γιος της νύμφης Λήθης και το όνομά του σημαίνει “ποταμός της λησμονιάς”. Ο Ληθαίος είναι παραπόταμος του Πηνειού και έχει μήκος 36 χλμ. Ο ποταμός δημιουργεί ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και τον έχουμε συνδέσει με ονειρικές εικόνες, ωστόσο υπάρχει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του.

Το 1907, μετά από μια δυνατή καταιγίδα τα νερά του ποταμού φούσκωσαν και πήραν μαζί τους 150 κατοίκους των Τρικάλων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τα ορμητικά νερά του Ληθαίου.