8) Αpple Day: ‘Ενα μήλο την ημέρα…

Με αφορμή την Apple Day που γιορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου θα ανατρέξουμε σε έρευνες που σχετίζονται με το αγαπημένο αυτό φρούτο που μας κάνει καλό!

Μήλα με τη φλούδα!

Μία έρευνα που διεξήχθη στο Cornell University εντόπισε στη φλούδα των μήλων κάποια στοιχεία που ονομάζονται τριτερπενοειδή, τα οποία φάνηκαν  να αναστέλλουν την ανάπτυξη ή ακόμα και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα στις εργαστηριακές καλλιέργειες. Επίσης, στη φλούδα των μήλων βρίσκεται ένα συστατικό που μας βοηθά στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων και ονομάζεται κερσετίνη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health.com, όσοι τρώνε τουλάχιστον πέντε μήλα τη βδομάδα έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, χάρη στην κερσετίνη.

Κάνουν καλό στη μνήμη

Η κερσετίνη που περιέχουν τα μήλα βοηθά και στη μνήμη. Η κερσετίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του Alzheimer. Από όλες τις ποικιλίες, τα κόκκινα είναι τα πιο αποτελεσματικά στην όξυνση της μνήμης, καθώς περιέχουν ανθοκυανίνη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stem Cell Reports, ο Δρ. Gerd Kempermann από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης και το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της Γερμανίας διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις κερκετίνης ή DHBA ενεργοποιούν την παραγωγή νέων νευρώνων, τη διαδικασία που επιστημονικά λέγεται νευρογένεση. Η κατανάλωση μήλων προάγει την αναγέννηση των νευρώνων και την αναζωογόνηση του νου.

Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η κατανάλωση μήλων μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπέρτασης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φλαβονολών, ενός συγκεκριμένου φυτικού θρεπτικού συστατικού που έχουν τα μήλα, συνδέθηκε με μείωση της αρτηριακής πίεσης ισοδύναμη με εκείνη που παρατηρήθηκε στη δίαιτα DASH που είναι σχεδιασμένη ειδικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

info

H φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» βασίζεται σε μια παροιμία το 1866. Το περιοδικό Notes and Queries ήταν το πρώτο που δημοσίευσε το αρχικό απόσπασμα: «Φάτε ένα μήλο για να κοιμηθείτε και θα αποτρέψετε τον γιατρό από το να κερδίσει το ψωμί του».