7) Έρευνα: Οι κορυφαίες χώρες για να εργαζόμαστε και να ζούμε!

Σύμφωνα με την 14η ετήσια παγκόσμια έρευνα HSBC Expat Explorer, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους, 7 στους 10 εκπατρισμένους στην Ελλάδα νιώθουν ότι η ποιότητα της ζωής τους είναι καλύτερη σε σύγκριση με τη χώρα τους.

Αρκετοί (61%) ερωτηθέντες στην Ελλάδα διαπιστώνουν ότι η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής έχει βελτιωθεί σε σχέση με την πατρίδα τους, με την Ισπανία και την Κύπρο να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό (73%). Στο συγκεκριμένο θέμα η Νέα Ζηλανδία (77%) και η Αυστραλία (74%) καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον κόσμο.

Οι μεσογειακές χώρες αξιολογούνται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για να μετακομίσει κάποιος με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η Ισπανία κατατάσσεται πρώτη (66%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (64%) και η Πορτογαλία (62%). Η Ελλάδα, αν και βρίσκεται πίσω από αυτές τις μεσογειακές χώρες, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη ερώτηση, το οποίο φτάνει το 40% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (35%).

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής

Οι συμμετέχοντες θέτουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ζωή σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς λόγους για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να μετακομίσει για να εργαστεί σε άλλη χώρα, όπως η επαγγελματική ανέλιξη (14% στην Ελλάδα έναντι 34% παγκοσμίως) ή η ανάπτυξη του επαγγελματικού δικτύου (11% στην Ελλάδα έναντι 31% παγκοσμίως). Σε γενικές γραμμές η τοπική κοινωνία και η κουλτούρα βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των εκπατρισμένων για τονεπόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, μέσα στον επόμενο χρόνο τα εκπατρισμένα στελέχη στην Ελλάδα θεωρούν ότι θα καταφέρουν:

  1. να γνωρίσουν νέους φίλους (52% στην Ελλάδα έναντι 45% παγκοσμίως)
  2. να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν την τοπική κουλτούρα (52% έναντι 47%)
  1. να βγουν περισσότερο έξω (49% έναντι 41%)
  2. να ταξιδέψουν περισσότερο (46% έναντι 47%)
  3. να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα στον ελεύθερό τους χρόνο (38% έναντι 33%).

Τα στελέχη που μένουν μακριά από την πατρίδα τους κατέταξαν τις παρακάτω χώρες ως κορυφαίες για να ζει και να εργάζεται κάποιος το 2021:
1. Ελβετία
2. Αυστραλία
3. Νέα Ζηλανδία
4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
5. Γκέρνσεϋ
6. Τζέρσεϋ
7. Νήσος Μαν
8. Μπαχρέιν
9. Σιγκαπούρη
10. Κατάρ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση. Όμως, στην αξιολόγηση για την ποιότητα ζωής είναι στην 19η θέση.