11) Ήξερες ότι…

 

Η τάση #noavocado και το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα

Το αβοκάντο είναι θρεπτικό και εύγεστο. Χρησιμοποιείται ευρύτατα τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Γιατί όμως υπάρχει η τάση να το απαρνούνται πολλοί σεφ; Η απάντηση βρίσκεται στις “υπερβολικές” απαιτήσεις που έχει η καλλιέργεια αβοκάντο και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα αβοκάντο έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, απαιτούν 320 λίτρα νερό το καθένα για να αναπτυχθούν και έχουν πάρα πολύ μεγάλη παγκόσμια ζήτηση. Όλα αυτά είναι δυσβάσταχτα για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο να μειώνουν ή ακόμα και να ελαχιστοποιούν τη χρήση αβοκάντο. Το hashtag #noavocado μεγαλώνει συνεχώς και η τάση μείωσης του αβοκάντο δεν περιορίζεται στη βιομηχανία εστιατορίων.

Πολλοί σεφ πειραματίζονται και δημιουργούν dip που υποκαθιστούν το γουακαμόλε. Για παράδειγμα στο Τορόντο, ο μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε πρόσφατα μια εναλλακτική λύση γουακαμόλε φτιαγμένη με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας.

 

2 θεμα

Τι είναι το ginseng και ποια τα οφέλη του

To ginseng είναι μια ρίζα που τη συναντάμε συχνά σε συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής και της Ανατολικής Ασίας, το ginseng έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα κύρια ενεργά συστατικά του είναι οι τζινσενοσίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τονώνουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, το ginseng βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση, ενώ έχει νευροπροστατευτική δράση κατά του εκφυλισμού των νευρώνων.

Υπό διερεύνηση είναι αν ένα συγκεκριμένο συστατικό ή ένας συνδυασμός συστατικών του ginseng μπορούν να εξασφαλίσουν το μέγιστο όφελος για την υγεία μας.