7) Ηealth news

Δύο δισ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη έγκριση

Η AstraZeneca και οι συνεργάτες της έχουν προμηθεύσει τους τελευταίους 11 μήνες, σε περισσότερες από 170 χώρες, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την COVID-19. Περίπου τα δύο τρίτα εξ΄ αυτών έχουν φτάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175 εκατομμυρίων δόσεων που παραδόθηκαν σε 130 χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX.
Αυτό το ορόσημο, έρχεται μέσα σε λίγο παραπάνω από 18 μήνες αφότου η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και διανομή παγκοσμίως -χωρίς κέρδος- ενός εμβολίου για την COVID-19, και σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη του αδειοδότηση για έκτακτη χορήγηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το εμβόλιό μας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι σώθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ότι προελήφθησαν 50 εκατομμύρια μολύνσεις ενώ χορηγήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δόσεις».

2 θεμα

 

COVID-19 και θηλασμός: Το μητρικό γάλα από μητέρες που νόσησαν προστατεύει τα βρέφη

Αυξημένη προστασία έναντι της COVID-19 προσφέρει το μητρικό γάλα από γυναίκες που νόσησαν με κορονοϊό, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και αναλύεται από την Παιδίατρο, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βίκυ Μπενέτου και την καθηγήτρια της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα βρέφη που θήλασαν κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ειδικών για τον κορονοϊό αντισωμάτων στο σάλιο τους σε σύγκριση με τα βρέφη που έλαβαν μόνο ξένο γάλα.

Επίσης, στο μητρικό γάλα εντοπίστηκαν συμπλέγματα ανοσοσφαιρινών τύπου IgA έναντι του κορονοϊού, τόσο 48 ώρες μετά όσο και 2 μήνες μετά από τον τοκετό. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν ανιχνεύτηκε ο ίδιος ο ιός στο μητρικό γάλα.