11) Ήξερες ότι…

10 πράγματα που δεν ξέραμε για τα μαλλιά μας

Τα μαλλιά μας δεν είναι απλώς τρίχες… είναι ένα από τα “συστατικά” της ομορφιάς μας. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν ξέραμε γι’ αυτά…

  1. Το πολύ σκούρο καστανό είναι το πιο κοινό χρώμα μαλλιών στον κόσμο. Το κόκκινο είναι το πιο σπάνιο και υπάρχει μόνο στο 1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ξανθό αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού.
  2. Δεν συμβάλλουν μόνο σε μια ωραία εμφάνιση. Τα μαλλιά λειτουργούν ως στρώμα θερμομονωτικής προστασίας για το κεφάλι, το οποίο στερείται τη μόνωση που παρέχει το λίπος στο υπόλοιπο σώμα μας.
  3. Μόλις αφαιρεθεί μια τρίχα από τον θύλακά της, μια νέα αρχίζει να μεγαλώνει. Οπότε αν ξεριζωθούν λίγες τρίχες από τα μαλλιά σας, μην ανησυχείτε, κατευθείαν θα “γεννηθούν” οι επόμενες.
  4. Η ψαλίδα που απασχολεί πολύ όσους έχουν μακριά μαλλιά έχει και επιστημονικό όρο και αυτός είναι “τριχοπτίλωση”.
  5. Πολλοί νομίζουν ότι τα μαλλιά των γυναικών είναι διαφορετικά από των ανδρών. Δεν ισχύει! Είναι πανομοιότυπα στη δομή.
  6. Όταν είναι βρεγμένη, μια υγιής τρίχα μπορεί να επεκταθεί κατά 30% από το αρχικό της μήκος. Γι’ αυτό όταν κόβουμε τα μαλλιά μας βρεγμένα, συχνά αφαιρείται περισσότερο μήκος από όσο επιθυμούμε.
  7. Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Από αυτή την πρωτεΐνη αποτελούνται επίσης τα κέρατα, οι οπλές, τα νύχια, τα φτερά και τα ράμφη των ζώων.
  8. Μια τρίχα έχει διάρκεια ζωής περίπου πέντε χρόνια.
  9. Όταν κρυώνουμε και όταν φοβόμαστε συστέλλονται τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα να “μαζεύονται” οι τρίχες.
  10. Αν κάνουμε τακτικά μασάζ στο κεφάλι με κυκλικές κινήσεις για ένα λεπτό, θα παρατηρήσουμε μετά από κάποιο διάστσημα ότι τα μαλλιά μας είναι θα είναι πιο δυνατά και λαμπερά.