7) Τα πιο παράξενα τυριά στον κόσμο!

Σήμερα είναι η Cheese Lover’s Day γι’ αυτό θα κάνουμε μια βόλτα στον κόσμο για να δούμε κάποια από τα πιο παράξενα τυριά!

Στο Θιβέτ συναντάμε το τυρί από γιακ. Πρόκειται για ένα τόσο σκληρό τυρί που μπορεί να σπάσει ακόμα και τα δόντια σας. Φτιάχνεται τυλίγοντας το πηγμένο γάλα γιακ σε πανί και πιέζοντάς το για να  στεγνώσει. Μετά κόβεται σε κομμάτια και αφήνεται να ξεραθεί πάνω από μια φωτιά με ξύλα.

 

Στον Καναδά βρίσκουμε το τυρί από λειχήνες. Μια μικρή εταιρία στο Κεμπέκ ανακάλυψε ότι κάποτε οι Ινουίτ έτρωγαν λειχήνες που έχουν υποστεί ζύμωση στο στομάχι των καριμπού και είχαν γεύση μπλε τυριού. Αποφάσισαν να το δοκιμάσουν και το έφτιαξαν! Χρησιμοποίησαν κατσικίσιο γάλα και λειχήνες και δημιούργησαν ένα καλούπι από το ψήσιμο και το βράσιμο των λειχήνων και το άφησαν να ζυμωθεί.

Στις Άνδεις βρίσκουμε τυρί από Αλπακά και Λάμα. Τα αλπακά και τα λάμα είναι δύσκολο να αρμεχτούν, αλλά το γάλα τους μπορεί να γίνει ένα μακράς διάρκειας τυρί που είναι αλμυρό, με πλούσια γεύση.

Το γάλα ταράνδου παράγεται σε κοινότητες στη Φινλανδία εδώ και χρόνια και σταδιακά το τυρί από το κόκκινο ελάφι έγινε σήμα κατατεθέν της Νέας Ζηλανδίας.