7) και 8) Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

14 Φεβρουαρίου σήμερα και μαζί με τους ερωτευμένους γιορτάζουν οι Βαλεντίνοι και οι Βαλεντίνες! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Στις 14 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του καθολικού ιερέα Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας με αυτό τον τρόπο τη χριστιανική πίστη.

Οι θρύλοι γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα. Χωρίς να το γνωρίζει ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Γοτθικός, που βρισκόταν τότε στην εξουσία, τελούσε γάμους ερωτευμένων ζευγαριών που ήταν Χριστιανοί και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που τότε ήταν καταδικαστέο. Ο Βαλεντίνος συνελήφθη και φυλακίστηκε, όμως ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη. Στη συνέχεια επειδή ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό, ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο με λιθοβολισμό. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας του επέβαλε μια δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν κατάφερνε να την κάνει να βρει το φως της θα είχε ό,τι ήθελε. Πράγματι ο Βαλεντίνος κατάφερε να αποκαταστήσει την όραση της κόρης του Αστέριου και τότε τον ρώτησε τι ήθελε να του προσφέρει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του ζήτησε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια. Όμως, αυτή η μεταστροφή του δικαστή δεν άρεσε καθόλου στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και του αφαίρεσε τη ζωή με αποκεφαλισμό.

info

Ο Άγιος Βαλεντίνος (San Valentino‎ / Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός Άγιος του 3ου αιώνα. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης. Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, καθώς συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Την πρώτη γραπτή αναφορά του ως Αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών  του Τζέφρι Τσόσερ.