3)Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!! Happy Valentine’s Day!!!

Αν και κανονικά σήμερα θα έπρεπε να σας ταράξω στα ζουζουνιάρικα στιχάκια, στις καρδούλες και στα λιγωτικά παρατσούκλια δυστυχώς θα σας τη χαλάσω. Οι εξελίξεις τρέχουν και δυστυχώς οι ειδήσεις που ακούμε μέρα με τη μέρα είναι όλο και πιο δυσάρεστες και σίγουρα πιο σοκαριστικές.

Δεν σας κρύβω πως η ιστορία με τους 3 θανάτους των παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα με έχει προβληματίσει πολύ! Ειδικός δεν ειμαι και προφανώς δεν έχω αξίωση αλλά ούτε και θέλω να στοχοποιήσω κάποιον. Όμως ρε παιδιά τρεις θάνατοι σε τρία χρόνια, στην ίδια οικογένεια είναι απελπιστικά πολλοί! Εκτός και αν τα παιδάκια είχαν γεννηθεί με κάποιο εκ γενετής θέμα το οποίο κανένας γιατρός μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπίσει. Και όπως προσπαθώ να ηρεμήσω τις σκέψεις μου πέφτω πάνω σε ένα άρθρο που λεγόταν “Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου”.

Και θα μου πεις τι είναι αυτό; Είναι η «πλασματική διαταραχή επιβαλλόμενη σε άλλον» και αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη στην οποία το παιδί είναι υποκείμενο της πρόκλησης ή επινόησης νόσου από τον γονέα. Με απλά λόγια, ο θύτης, ο οποίος είναι συνήθως ο κύριος φροντιστής, επινοεί ιατρικό ιστορικό ή σημάδια ή ακόμα και προξενεί ασθένεια σ’ ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται υπό την φροντίδα του, και στη συνέχεια ζητά βοήθεια από τις μονάδες υγείας. Οι πάροχοι υγείας μπορεί έτσι να διαιωνίσουν ακούσια την εκμετάλλευση που υφίσταται το θύμα προβαίνοντας σε άσκοπες εξετάσεις και θεραπείες οι οποίες δύνανται να είναι επιβλαβείς.

Θα μου πεις και γιατί να το κάνει κάποιος σε ένα αθώο παιδί; Τα κίνητρα μπορεί να είναι η επίδειξη των ιατρικών γνώσεων που μπορεί να έχει και η χειραγώγηση «σημαντικών» ανθρώπων, η αποφυγή άλλων ευθυνών στη ζωή καθώς κανείς δεν προσδοκά πολλά από μια αφοσιωμένη για παράδειγμα σε ένα άρρωστο παιδί μητέρα, ο σκοπός να κάνουν κάτι καλό και σημαντικό, η επιστροφή ενός αδιάφορου συζύγου και η κοινωνική ζωή που αναπτύσσουν όντας μέλη της «οικογένειας» του νοσοκομείου!!!

Προφανώς και όλα αυτά δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου γι’ αυτό και σου αφήνω το σχετικό σύνδεσμο εδώ  για να μάθεις και εσύ περισσότερα! Αχρείαστα να είναι αλλά έτσι όπως έχει γίνει η κοινωνία μας, μας βλέπω να κυκλοφορούμε όλοι με ένα εγχειρίδιο στο χέρι.

Tip of the Day: Πώς γίνεται ένας γονέας να προκαλεί κακό στο ίδιο του το παιδί; Πώς γίνεται να το κρατά άρρωστο για να επιβεβαιώνεται η δική του αξία; Και όμως αυτό το παράξενο σύνδρομο αποτελεί μία επισήμως καταγεγραμμένη αν και δυσχερώς ανιχνεύσιμη ψυχική διαταραχή. Σύμφωνα με τον Roy Meadow, εμπνευστή του συνδρόμου Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome by Proxy): «Ένας ξαφνικός βρεφικός θάνατος είναι τραγωδία, δύο είναι ύποπτοι και τρεις είναι φόνος, εκτός αν αποδειχθεί διαφορετικά». Ας ελπίσουμε η αλήθεια να λάμψει και αφού δεν καταφέραμε να τα σώσουμε τουλάχιστον να δικαιώσουμε τα 3 αγγελάκια που έφυγαν μακριά μας τόσο νωρίς και μάλλον τόσο άδικα… Είναι από τα άρθρα που θέλω να έχω άδικο και να ανήκουν όλα στη σφαίρα της φαντασίας μου.

Καλή εβδομάδα είπαμε;