14). Όσα δεν ξέρουμε για τα Panda

ABA, CHINA - AUGUST 04: A giant panda plays at Shenshuping Base of China Conservation and Research Center for the Giant Panda in Wolong National Nature Reserve on August 4, 2021 in Aba Tibetan and Qiang Autonomous Prefecture, Sichuan Province of China. (Photo by An Yuan/China News Service via Getty Images)

Σήμερα είναι η μέρα τους, οπότε είναι μία καλή αφορμή για να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Γιατί σίγουρα δεν ξέρουμε τα πάντα για τα panda…

Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν πάντα σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, συνηθίζουν να κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, προκειμένου να βρουν ζεστό κλίμα.

Το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Ποτέ όμως δεν απομακρύνονται από περιοχές που μπορούν να βρουν την αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μπαμπού.

Το Γιγάντιο πάντα είναι ίσως το πιο γνωστό είδος αρκούδας παγκοσμίως που ζει σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας.

Οι πληθυσμοί των Γιγάντιων πάντα στην Κίνα βρίσκονται απομονωμένοι σε περίπου 20 ξεχωριστά μεταξύ τους τμήματα δάσους.

Αν και τα πάντα θεωρούνται σαρκοφάγα, το 99% της διατροφής τους αποτελείται από φυτά!

Είναι είδος υπό εξαφάνιση και πολύ μοναχικά ζώα. Δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν εύκολα. Μάλιστα κάθε ενήλικο πάντα έχει καθορισμένη περιοχή.

Δεν φτιάχνουν μόνιμες φωλιές, ωστόσο είναι ικανά να βρίσκουν καταφύγιο σε κούφια δέντρα και σε ρωγμές βράχων.

info

Το 1961, πριν από περίπου 70 χρόνια, ένας ασπρόμαυρος χνουδωτός γίγαντας με το όνομα Chi-Chi, ένα Γιγάντιο πάντα που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, ενέπνευσε τη WWF και η απεικόνισή του στο λογότυπό της έγινε το σύμβολο της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.