14). Η ιστορία των σπόρων Chia

Επειδή σήμερα είναι η Chia Day, είναι μια αφορμή για να μάθουμε την ιστορία τους…

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη διατροφή μας και θεωρούνται “μαγικοί” σπόροι, καθώς έχουν πολλά οφέλη. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, ωμέγα 3 λιπαρά οξεα, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλά βασικά μέταλλα και αντιοξειδωτικά και είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βασικών μετάλλων.

Οι σπόροι Chia προέρχονται από το φυτό Chia η αλλιώς Salvia Hispanica και ανήκουν στην οικογένεια της μέντας. Καλλιεργούνται στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Αποτελούσαν μέρος της βασικής διατροφής της αρχαίας φυλής των Μάγια και των Αζτέκων, επειδή έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες. Η λέξη ‘’Chia” σημαίνει ‘’δύναμη’’ στη γλώσσα των Μάγιας. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι πολεμιστές κατανάλωναν τους σπόρους για να έχουν ενέργεια.

Στις φυλές των Αζτέκων και των Μάγια χρησιμοποίησαν τους σπόρους τσία ως ένα σημαντικό μέρος της διατροφής τους, που χρονολογείται από το 3500 π.Χ. Οι αρχαίοι Μεξικανοί χρησιμοποίησαν σπόρους τσία ως μορφή νομίσματος για το εμπόριο.

Όταν οι Ισπανοί εισέβαλαν στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια να επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον πολιτισμό των Αζτέκων, ορισμένα από τα τρόφιμα που αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των ιθαγενών παραδόσεων – συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που επισημοποιήθηκαν τώρα ως «superfoods» όπως οι σπόροι chia και το amaranth – απαγορεύτηκαν.

Ωστόσο, αυτές οι καλλιέργειες δεν εγκαταλείφθηκαν και κατάφεραν να φτάσουν σε μας. Κι αυτό επειδή συνέχισαν να καλλιεργούνται κρυφά σε απομακρυσμένες περιοχές!