11).Το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο γιορτάζει!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου. Γιατί όμως γιορτάζεται την 29η Μαρτίου;

Η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου γιορτάζεται την 29η Μαρτίου επειδή είναι 88η ημέρα του χρόνου, όσα και τα πλήκτρα του πιάνου! Η λέξη «piano» είναι ιταλικής προέλευσης και σημαίνει «αργά». Χρειάστηκαν περίπου 300 χρόνια έρευνας ως τη συγκρότηση του μηχανισμού με τον οποίον το γνωρίζουμε σήμερα. Ως και τα τέλη του 19ου αιώνα βελτιωνόταν το μηχανικό σύστημα του πιάνου και οδήγησε σε καλύτερο «τουσέ», σε πιο ποιοτικό ήχο και έγινε το δημοφιλέστερο μουσικό όργανο.

Ποιοι είναι οι πρόγονοι του πιάνου

Πρόγονοι του πιάνου υπήρξαν το κλαβίχορδο (Clavichord) και το τσέμπαλο (Cembalo).Το κλαβίχορδο ήταν ένα όργανο πολύ αγαπητό στις αρχές του 18ου αιώνα, που εξελίχθηκε από το μονόχορδο του Μεσαίωνα και είχε αδύναμο μεν αλλά αρκούντως εκφραστικό ήχο. Ήταν όργανο ιδιωτικής χρήσης, καθώς είχε πολύ απαλό άκουσμα, και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συναυλίες. Το τσέμπαλο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα και διέθετε μηχανισμό νύξης: κάθε πλήκτρο ενεργοποιούσε ένα μηχανισμό με πένα φτιαγμένη από φτερά πουλιών ή δέρμα που στηριζόταν σε ελεύθερα κινούμενες γλωσσίδες με ελατήριο. Το τσέμπαλο προσφέρει πολύ λίγες δυνατότητες ηχητικών αντιθέσεων και ελέγχου της δυναμικής. Από τον 17ο ως τα τέλη του 18ου αιώνα, το τσέμπαλο ήταν απαραίτητο για το «μπάσο κοντίνουο» σε όλους σχεδόν τους συνδυασμούς οργάνων.

Η καινοτομία που έφερε τη μεγάλη αλλαγή

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που συνέβαλε στη σημερινή μορφή και απόδοση του πιάνου εισήγαγε ο Χόουκινς με τον σιδερένιο σκελετό. Το μεγάλο του πλεονέκτημα ήταν η δυνατότητα χρήσης χορδών μεγαλύτερης τάσης από ό,τι επέτρεπε ο ξύλινος σκελετός και έτσι γινόταν δυνατή η χρήση πιο χοντρού σύρματος που παράγει πιο πλούσιο ήχο.

 

Το κλαβίχορδο

Το τσέμπαλο