11 και 12).World Bipolar Day – Celebrities που μίλησαν για τη μάχη τους με τη Διπολική διαταραχή

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής. Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1853 γεννήθηκε ο Ολλανδός ζωγράφος Vincent Van Gogh, που έπασχε από Διπολική διαταραχή.

Ως νεαρός άνδρας ο Van Gogh είχε σημάδια διπολικής διαταραχής σε μια εποχή που η συγκεκριμένη διαταραχή ήταν άγνωστη. Σήμερα ξέρουμε ότι η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή διάθεσης, στην οποία οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν περιόδους κακής και πολύ καλής διάθεσης. Η περίοδος καλής διάθεσης είναι γνωστή ως «μανιακό επεισόδιο» και η περίοδος άσχημης διάθεσης είναι γνωστή ως «καταθλιπτικό επεισόδιο». Μεταξύ αυτών των επεισοδίων, η διάθεση του ασθενούς μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό, παρόλο που συχνά το άτομο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Η Catherine Zeta Jones, η Demi Lovato και ο Stephen Fry έχουν διαγνωστεί με Διπολική διαταραχή και έχουν μιλήσει ανοιχτά για το θέμα.

Η ηθοποιός Catherine Zeta Jones διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 2011 και όπως έχει πει «Η διάγνωση ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ». Σε μια συνέντευξη με την Good Housekeeping, περιέγραψε την ασθένειά της σαν ένα απόστημα που πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ο σύζυγός της, Μάικλ Ντάγκλας, πολεμούσε με τον καρκίνο στον φάρυγγα.

Η τραγουδίστρια και η ηθοποιός Demi Lovato πέρασε χρόνια βουλιμίας, αυτοτραυματισμού και φαρμακευτικών αγωγών φαρμάκων πριν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή κατά τη διάρκεια αποτοξίνωσης το 2011. «Ήμουν πραγματικά μανιακή πολλές φορές και θα έλεγα, ναι, μπορώ να το κάνω αυτό, μπορώ να το κάνω αυτό, μπορώ να το κάνω αυτό. Κατακτούσα τον κόσμο, αλλά τότε θα έπεφτα κάτω και θα ήμουν πιο καταθλιπτική από ποτέ» έχει πει στο ABC News.

Ο ηθοποιός και κωμικός Stephen Fry έχει κερδίσει βραβεία για τη συμβολή του στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία. Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή στην ηλικία των 37 ετών και μίλησε γι’ αυτό στο αυτοβιωματικό ντοκιμαντέρ Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive. «Άκουγα πάντα φωνές στο κεφάλι μου που μου έλεγαν ότι ήμουν ένας άχρηστος μπάσταρδος! Η φωνή ήταν δική μου…».

Τώρα, ο 59χρονος ηθοποιός, που είναι πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mind, γύρισε ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ αναφορικά με την κατάστασή του το “The Not So Secret Life of the Manic Depressive: 10 Years On. Ο Stephen Fry εμφανίζεται μετά από απόπειρα αυτοκτονίας το 2012 να μιλάει με τον ψυχίατρό του. «Δεν πρόκειται για μια κατάσταση που θα περάσει» λέει ο Δρ. William Shanahan. «Δεν μιλάτε για τη θεραπεία μου, μιλάτε για το πώς μπορώ να αντιμετωπίσω κάτι που θα ζήσει μαζί μου καλύτερα» αναφέρει ο Fry.

info

H Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση.