6)Είμαστε ότι … πίνουμε!

Της Μαρίας Ακριβού

Μονίμως ακούμε για το πόσο σημαντικό είναι να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με αρκετή ποσότητα νερού την ημέρα, προκειμένου να διατηρήσουμε το σφρίγος της επιδερμίδας μας αλλά και να συμβάλουμε στη σωστή διατήρηση του βάρους μας. Άλλωστε το να πίνεις νερό είναι ένας έξυπνος τρόπος να ξεγελάς το αίσθημα της πείνας, γεμίζοντας  εύκολα και υγιεινά το στομάχι, όχι με βλαβερές ουσίες, αλλά με το υπέρτατο συστατικό που χαρίζει ζωή.

Η 23η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Εθνική Ημέρα Ενυδάτωσης, υπενθυμίζοντας μας πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση νερού και η ενυδάτωση. Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη εορτή πέφτει μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, καθώς είναι αναγκαίο να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι κατά τους θερμότερους μήνες. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας και η λιγοστή κατανάλωσή του συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας.

Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσοστό 70%, ειδικότερα στο αίμα σε 90% και στον εγκέφαλο σε 80%. Ουσιαστικά, ο ανθρώπινος οργανισμός στο σύνολό του δεν είναι τίποτα άλλο από θρεπτικά στοιχεία που κολυμπούν σε νερό. Μην ξεχνάτε πως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει έως και ένα μήνα δίχως τροφή, ενώ χωρίς νερό maximum 10 ημέρες!

Η  Εθνική Ημέρα Ενυδάτωσης

Η Εθνική Ημέρα Ενυδάτωσης δημιουργήθηκε από την SafeTGard Corporation το 2016, προς τιμήν του Victor Hawkins, προπονητή ποδοσφαίρου. Για την ιστορία, ο Hawkins εφηύρε ένα ειδικό μασελάκι που απελευθερώνει αργά δισκία ηλεκτρολυτών για να διατηρεί τους παίκτες ενυδατωμένους κατά τη διάρκεια των αγώνων και τους βοηθά να αποφύγουν την αφυδάτωση που θα μπορούσε να τους κρατήσει εκτός  παιχνιδιού.

Η 23η Ιουνίου ημερομηνία  θανάτου του προπονητή Victor Hawkins, τιμά τη συμβολή του στην υγεία και την ασφάλεια του αθλητή, ενώ υπενθυμίζει σε όλους τους ανθρώπους την ανάγκη να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Το μυστικό για μακροζωία

Δυστυχώς η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί που την χαρακτηρίζουν είναι τέτοιοι που ξεχνάμε να καταναλώσουμε νερό, όταν τρώμε αβίαστα  ένα γλυκό ή μια λιχουδιά, χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να αντλήσουμε άμεσα ενέργεια. Οπουδήποτε και αν βρίσκεστε μην αμελείτε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό. Θα αποβεί σωτήριο.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν λοιμώξεις στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα, εξάντληση, επιληπτικές κρίσεις, ενώ κατά τους θερμούς μήνες ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.

Μείνετε ενυδατωμένοι! Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη συνήθεια να πίνετε περισσότερο νερό είναι να ρυθμίσετε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας ή στο ημερολόγιό σας για να πιείτε ένα ποτήρι νερό σε διαφορετικά σημεία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σας. Κατά μέσο όρο, πρέπει να στοχεύετε να πίνετε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τη σωματική σας δραστηριότητα και το κλίμα.

Εάν δεν είστε και πολύ fan του νερού, ξεγελάστε τον εαυτό σας εγχύνοντας μερικά από τα αγαπημένα σας φρούτα ή βότανα για να το κάνετε πιο νόστιμο και πιο δροσιστικό. Μερικά δημοφιλή μείγματα περιλαμβάνουν αγγούρι, μέντα, λεμόνι και φράουλα. Cheers!