Τα ιδιαίτερα “υιοθετημένα” παγκάκια του Central Park είναι παράδειγμα προς μίμηση!

Νέα Υόρκη. Παντού αυτοκίνητα, θόρυβος, κόσμος να πηγαίνει προς πάσα κατεύθυνση. Βιαστικοί άνθρωποι αγχωμένοι γιατί κάπου πρέπει να φτάσουν… Μια συνηθισμένη, τυπική εικόνα, μιας καθημερινότητας χωρίς ρομαντισμό γιατί πρέπει “να τα προλάβουμε όλα”.

Έχεις επισκεφθεί ποτέ το Central Park; Λίγο μετά από την υπερβολική κίνηση και τη βαβούρα που είπαμε παραπάνω συναντάς μια όαση. Εκεί περπατάς ανάμεσα σε τουρίστες, αθλητές, ζωάκια που βγήκαν με τους ανθρώπους τους για τη βόλτα τους και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Μια πλάκα γράφει “A teacher’s influence is infinite; she can never tell where his influence stops.” Ένα ενδιαφέρον απόφθεγμα που κοσμεί ένα παγκάκι. Και δεν είναι το μόνο… Τα παγκάκια του Central Park μπορείς να τα “υιοθετήσεις”. Περίεργο, ναι. Ωστόσο, είναι μία πανέξυπνη ιδέα και θα σου πω αμέσως γιατί. Το Central Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του πλανήτη! Έτσι, είναι λογικό η συντήρησή του κοστίζει πολύ (συγκεκριμένα, περίπου 74 εκατομμύρια τον χρόνο).

Κάθε παγκάκι και μια ιστορία…

To 1986 λοιπόν, οι διαχειριστές του πάρκου αποφάσισαν να περικόψουν μερικά από τα έξοδα συντήρησης αλλά με έναν τρόπο που θα έδινε ακόμη περισσότερη ζωντάνια στο υπέροχο αυτό πάρκο. Η ιδέα ήταν ότι όποιος θέλει μπορεί να “υιοθετήσει” ένα παγκάκι της επιλογής του και πληρώνοντας μέχρι και 10.000$ να βάλει μία πλάκα που θα γράφει ό,τι εκείνος θέλει. Προφανώς και κάποιος δεν μπορεί να γράψει ολόκληρο κείμενο, αφού η πλάκα περιορίζεται σε 4 σειρές από 30 χαρακτήρες η καθεμία.

Πολλά από τα παγκάκια έχουν φιλοξενήσει φιλίες, έρωτες, μοναξιές, ησυχίες και φωνές και οι επισκέπτες του πάρκου “αγκάλιασαν” το πρότζεκτ αυτό. Υπάρχουν πλάκες αφιερωμένες σε καλύτερους φίλους, σε μεγάλους έρωτες και εκλιπόντες αγαπημένους.

Μερικές από τις φράσεις που δίνουν χαρακτήρα στο πάρκο αλλά δείχνουν και τον χαρακτήρα των επισκεπτών του πάρκου είναι:
“Αφού στάθηκες δίπλα μου στα δύσκολα και στα εύκολα για 45 ολόκληρα χρόνια- κάτσε.”
“Απόλαυσε μια στιγμή ηρεμίας.”
“Ό,τι ακούσεις εδώ, μένει εδώ.”

Πώς θα σου φαινόταν να γίνει κάτι τέτοιο στην πόλη σου; Θα “υιοθετούσες” ένα παγκάκι; Ποια φράση θα ήθελες να γράφει;

info
Το Central Park έχει 20 εισόδους και όλες φέρουν μια επιγραφή προς τιμήν ντόπιων Νεοϋορκέζων σημαντικών προσωπικοτήτων. Παραδοσιακά, οι πύλες του Central Park αποτελούν μέρη συνάντησης για φίλους και γκρουπ που επισκέπτονται το πάρκο. Αποτελούν επίσης φόρο τιμής στους ανθρώπους που έκαναν τη Νέα Υόρκη μια τόσο σπουδαία πόλη.