Μικρά παιδιά με μεγάλες ιδέες!

Ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της ιστορίας είναι ο Benjamin Franklin.
Ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το αλεξικέραυνο, την πρώτη θερμάστρα, τους διεστιακούς φακούς αλλά και τα swimming paddles (χεράκια κολύμβησης). Μάλιστα, τα τελευταία τα εφηύρε σε ηλικία μόλις 11 ετών!

Τα παιδιά με την αστείρευτη φαντασία τους είναι ίσως οι πιο ικανοί εφευρέτες. Στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο αλλά και να κάνουν λιγότερο κόπο για να έχουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, συχνά εφευρίσκουν πατέντες που τελικά αλλάζουν τις ζωές μας!

Σήμερα λοιπόν, στην Αμερική πέρα από το Benjamin Franklin, γιορτάζουν και όλοι οι μικροί εφευρέτες. Για αυτό και εμείς, βρήκαμε 4 από τους πιο σημαντικούς και τις εφευρέσεις τους.

Τα πέδιλα του Benjamin Franklin
Στις αρχές του 1700, ο 11χρονος Βενιαμίν είχε πάει σε μία λίμνη κοντά στο σπίτι του. Η μεγάλη του αγάπη για το κολύμπι τον έκανε να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να κολυμπήσει ευκολότερα και γρηγορότερα. Τότε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κολυμπήσει πολύ πιο εύκολα και να κουράζεται λιγότερο, αν χρησιμοποιούσε δύο ελαφριά κομμάτια ξύλο δεμένα στα χέρια του. Έτσι ανακαλύφθηκαν και τα πτερύγια ή χεράκια κολύμβησης! Αργότερα, αυτή ήταν η εφεύρεση που ενέπνευσε για τα βατραχοπέδιλα.

Η γραφή του Braille
Η πλέον διαδεδομένη γραφή Braille δεν ήταν πάντα όπως τη γνωρίζουμε. Στο μακρινό 19ο αιώνα, ο μικρός Louis Braille έχασε την όρασή του σε πολύ μικρή ηλικία από ένα ατύχημα. Είχε όμως μία μεγάλη αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα. Εκείνη την εποχή υπήρχε ήδη ένα είδος “νυχτερινής γραφής” για τα τυφλά άτομα που όμως ήταν το απλό αλφάβητο εκτυπωμένο με πιο χοντρά γράμματα. Αυτό ωστόσο έκανε πολύ δύσκολη την ανάγνωση. Ο Louis λοιπόν, μεγαλώνοντας σκεφτόταν ολοένα και περισσότερους τρόπους να απλοποιήσει αυτού του είδους τη γραφή. Τελικά, εφηύρε τη γραφή Braille όπως την ξέρουμε σήμερα.

Το τραμπολίνο του George Nissen
Το 1930 ο George Nissen μαγεύτηκε από τους ακροβάτες του τσίρκου. Αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον όμως δεν ήταν η δεξιοτεχνία με την οποία έκαναν φιγούρες στον αέρα αλλά η πτώση τους στο δίκτυ. Σκέφτηκε λοιπόν, ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργούσε ένα “δίχτυ” που θα μπορούσε κανείς να χοροπηδάει πάνω του. Η αρχική πατέντα αποτελούνταν από ένα σιδερένιο πλαίσιο με έναν τεντωμένο μουσαμά. Με τα χρόνια το τραμπολίνο τελειοποιήθηκε και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων!

Οι γρανίτες του Frank Epperson
Ένα βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο του 1905, ο 11χρονος Frank Epperson, κουρασμένος από το παιχνίδι της μέρας ξέχασε στη βεράντα του σπιτιού του ένα ποτήρι με σπιτικό αναψυκτικό. Το επόμενο πρωί ανακάλυψε ότι το ποτήρι και το αναψυκτικό είχαν παγώσει τελείως. Η γεύση που δεν χάθηκε και τα 2 ξυλάκια-αναδευτήρες που είχαν παγώσει με το αναψυκτικό του έφεραν μία τέλεια ιδέα! Θα μπορούσε να μοιραστεί αυτή την παγωμένη λιχουδιά με όλον τον κόσμο! Την ονόμασε Epsicle (από το όνομά του και την αγγλική λέξη icicle= παγοκρύσταλλος) και άρχισε να την πουλάει το καλοκαίρι στην παραλία! Με τον καιρό η λαχταριστή ιδέα διαδόθηκε, μεγάλωσε και άνοιξε η αμερικάνικη εταιρία Popsicle!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα εφευρέσεων από τους μικρούς μας φίλους. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια όπως τα ξέρουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα, η τηλεόραση, τα χειμωνιάτικα καλύμματα αφτιών είναι τρανές αποδείξεις ότι η παιδική φαντασία και η όρεξη να ανακαλύπτουμε τον κόσμο μπορούν να μας αλλάξουν τη ζωή με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο!