Μια μερίδα υβριδικό ρύζι, παρακαλώ!

Μπορεί στην Ελλάδα ο πληθυσμός δυστυχώς να παρουσιάζει μείωση, όμως ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, και έτσι προκύπτει η ανάγκη κάλυψης των διατροφικών αναγκών για όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Αναζητώντας λοιπόν λύσεις, Κορεάτες επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα υβριδική τροφή, η οποία αποτελείται από κύτταρα βοείου λίπους και μυών που αναπτύσσονται μέσα σε κόκκους ρυζιού! Είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός κιμά και ρυζιού, από ροζ κολλώδεις κόκκους. Το ρύζι αυτό αποτελείται από 80% άμυλο, 20% πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να το κάνουν ακόμα πιο θρεπτικό. Πώς; Επικάλυψαν κόκκους ρυζιού με ζελατίνη ψαριών και ένζυμα τροφίμων για να βοηθήσουν τα κύτταρα να μεγιστοποιήσουν την ποσότητα του κυτταρικού υλικού που προσκολλάται και αναπτύσσεται στο ρύζι. Στη συνέχεια έσπειραν τους κόκκους του ρυζιού με βλαστικά κύτταρα μυών και λίπους βοείου κρέατος και τους άφησαν να αναπτυχθούν σε ένα εργαστηριακό πιάτο για 9 μέχρι 11 ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρύζι τους ήταν πιο σταθερό και πιο εύθραυστο από το κανονικό ρύζι.

Ρύζι πλούσιο σε πρωτεΐνες
Το υβριδικό ρύζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος (8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερο λίπος) από το μη επεξεργασμένο ρύζι. Και υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη αύξηση.

Θρεπτικό και οικονομικό
Το υβριδικό ρύζι θα ήταν πιο οικονομικό να παραχθεί από το βόειο κρέας ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, τόσο σε εκπομπές αερίων όσο και σε χρήμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η παραγωγή υβριδικού ρυζιού απελευθερώνει 6,27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης. Από την άλλη, το βοδινό κρέας απελευθερώνει 49,89 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης. Σχετικά με το κόστος του υβριδικού ρυζιού για τον καταναλωτή οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν περίπου 15% της τιμής του βοδινού κρέατος ανά κιλό.

Γευστικές δοκιμές και τελειοποίηση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μύες και το λίπος του βοδινού κρέατος έκαναν πιο ενδιαφέρον γευστικά το ρύζι. Ωστόσο, τώρα πρέπει να τελειοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής με σκοπό να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την παραγωγή του υβριδικού ρυζιού.

Ήξερες ότι…

Υπάρχουν πάνω από 120.000 διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού που περιλαμβάνουν εκτός από λευκούς, μαύρους και κόκκινους κόκκους.

Σύμφωνα με έναν κινέζικο θρύλο στα πολύ παλιά χρόνια είχε πέσει μεγάλος λοιμός στη χώρα και ο θεός Buono, βλέποντας τον λαό να υποφέρει, αποφάσισε να θυσιάσει όλα του τα δόντια σκορπώντας τα σε έναν βάλτο. Το νερό μετέτρεψε τα δόντια σε σπόρους που φύτρωσαν και έδωσαν χιλιάδες φυτά ρυζιού. Από τότε όπου υπάρχει ρύζι υπάρχει αφθονία και το να πετάμε ρύζι στους νιόπαντρους συμβολίζει αγάπη και γονιμότητα.