11)Χαμόγελο του Παιδιού: Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert

Την νέα υπηρεσία Missing Alert, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ παρουσίασε το Χαμόγελο του Παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, θέμα το οποίο διαβάσατε στο χτεσινό μας τεύχος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο Ζάππειο, στην οποία το Say Yes έδωσε το παρών, στηρίζοντας τη δράση και τις ενέργειές της, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τις εξαφανίσεις από εκπρόσωπο της Αστυνομίας και τονίστηκε ότι ο βασικός λόγος φυγής παιδιών από το σπίτι είναι τα οικογενειακά προβλήματα. 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, έκανε αναδρομή στην πορεία του Χαμόγελου από το 1998 που λειτούργησε το τηλεφωνικό κέντρο του μέχρι σήμερα. “Το 2008 προτείναμε δημιουργία κοινής γραμμής για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που θέτει σε λειτουργία τη γραμμή”. Τόνισε ότι σήμερα 150 φορείς συνεργάζονται με το Amber Alert. Κλείνοντας, ανακοίνωσε την υπηρεσία SMS alert σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω αυτής, θα λαμβάνουν μήνυμα όσοι βρίσκονται στην περιοχή όπου εξαφανίζεται ένα παιδί.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας ανηλίκων στην Ελλάδα, που επιτρέπει στην πολιτεία να υλοποιήσει το έργο ανεύρεσης εξαφανισθέντων ανηλίκων. “Η συνεισφορά του Χαμόγελου είναι πολύ σημαντική. Το νέο σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο υπουργείο και το Χαμόγελο του Παιδιού το 2020, συνιστά το επιστέγασμα μια νέας σελίδας συνεργασίας”. Τόνισε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις εξαφάνισης ευάλωτων ενηλίκων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τόνισε ότι “ Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να αναδειχτεί η σημασία της συλλογικής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων: Της πολιτείας, των φορέων αλλά και των απλών πολιτών”. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας χαρούμενα όνειρα.

Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με το Χαμόγελο του Παιδιού. “Το μεταναστευτικό είναι πεδίο άσκησης για όλους μας. Δημιουργήσαμε την Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Δίνουμε μεγάλη μάχη για επανένωση των οικογενειών”.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού, τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανευρέσεως παγκοσμίως. “Η Ελλάδα είναι παράδειγμα καλής πρακτικής συνεργασίας του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό και την κοινωνία των πολιτών”.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ξεκίνησε λέγοντας ότι στην Ελλάδα είμαστε τυχεροι που έχουμε έναν οργανισμό όπως το Χαμόγελο του Παιδιού. “Ήταν και παραμένει δίπλα σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη. Έχει γίνει μια ασπίδα προστασίας” Πριν από 1 χρόνο, επισημοποιήθηκε η συνεργασία του δήμου με το Χαμόγελο του Παιδιού. Η δημοτική αστυνομία έχει γίνει μέρος της ομάδας αναζήτησης παιδιών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στη συμβολή της δημοτικής αστυνομίας: “Είναι μια υπηρεσία με κοινωνικό πρόσωπο. Συνεργαζόμαστε από το 2019. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές σε περιστατικά αναζήτησης ανηλίκων”.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, κ. Σταμάτης τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι και μια ημέρα μνήμης για τα παιδιά που δεν έχουν βρεθεί.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του αθλητισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Στέφανος Αλεβίζος, συντονιστής του εθνικού κέντρου για τα εξαφανισμένα παιδιά στο Χαμόγελο του Παιδιού, παρουσίασε το προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού το 2020: Είναι κορίτσι, ηλικίας 13-18 ετών, ελληνικής καταγωγής. Μέσα στο 2021 έχουν γίνει πάνω από 4000 κλήσεις στη γραμμή εξαφάνισης. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παιδιών που εξαφανίζονται, υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανεύρεσή τους.

 

Μαρία Δένδια

editor@sayyescomm.gr