8)Ώρα για μπάνιο ή μήπως όχι;;

Από τις συχνότερες ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ένας κτηνίατρος είναι η εξής: “πόσο συχνά μπορώ να κάνω μπάνιο το κατοικίδιό μου;”

Το ερώτημα αυτό αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες σκυλιών, καθώς οι γάτες αυτό περιποιούνται καθημερινά, διαβιούν σχεδόν αποκλειστικά εντός της οικίας και τέλος συνεργάζονται δυσκολότερα στο μπάνιο σε αντίθεση με τους σκύλους.

Η συχνότητα που μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το κατοικίδιο μας εξαρτάται από:

  1. Το μήκος και την πυκνότητα του τριχώματος του.
  2. Αλλεργίες η άλλες παθολογικές καταστάσεις του δέρματος
  3. Επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου εκτός σπιτιού (σκάψιμο σε πάρκα, κολύμπι στην θάλασσα κ.α.)

Αρχικά λοιπόν, το δέρμα του σκύλου περιέχει κάποια φυσικά έλαια τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του δέρματος και του τοιχώματος του καθώς η απομάκρυνση αυτών με το πολύ συχνό μπάνιο θα οδηγήσει σε ερεθισμό και ξηρότητα αυτού.

Ο γενικός ωστόσο κανόνας για έναν υγιή σκύλο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω φυλής η δερματικών αλλεργιών είναι ένα μπάνιο κάθε 4 εβδομάδες.

Χρήσιμα Tips!

  1. Χτενίζουμε καθημερινά το τρίχωμα του, αυτό μας βοηθάει να το διατηρούμε καθαρό αλλά και να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές .
  2. Επιλέγουμε ένα ειδικό για κατοικίδια σαμπουάν υπό την καθοδήγηση του γιατρού του!
  3. Μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ισομερές διάλυμα από νερό και μηλόξυδο ( 1:1), το διατηρούμε σε ένα μπουκάλι με σπρέι, διαβρέχουμε μια πετσέτα και καθαρίζουμε καθημερινά τον σκύλο μας σε όλο το σώμα του, έπειτα ρίχνουμε μικρή ποσότητα ταλκ στο τρίχωμα του και βουρτσίζουμε.