6)Σήμερα φτιάχνουμε σουφλέ σοκολάτας!

Σταμάτης Σουβλέρης, Executive – Pastry Chef

 

Υλικά:
250 gr σοκολάτα κουβερτούρα
250 gr κρέμα γάλακτος 35%
100 gr κρόκοι αβγών
38 gr ζάχαρη άχνη
75 gr ασπράδι
38 gr ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει και την ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα, αφήνουμε λίγη ώρα να λιώσει και ομογενοποιούμε με σύρμα χειρός. Ανακατεύουμε τον κρόκο με την άχνη ζάχαρη, τα προσθέτουμε
στο μίγμα της σοκολάτας και ομογενοποιούμε. Χτυπάμε το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα ενσωματώνοντας απαλά με μία χούφτα. Αδειάζουμε το μίγμα σε πυρίμαχα μπολάκια και ή τα ψήνουμε αμέσως ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Ψήνονται πάντα πριν το σερβίρισμα στους 190°C για 12-13 λεπτά και συνοδεύεται με παγωτό ή κρέμα γάλακτος ή κρεμ ανγκλέζ.

Κρεμ Ανγκλέζ

Υλικά
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
6 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση

Εκτέλεση:

1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και προσθέτουμε σε αυτούς τη ζάχαρη.

3. Ανακατεύουμε αμέσως με μια κουτάλα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατέψουμε αμέσως, επειδή αν παραμείνουν τα δύο υλικά χωριστά, η ζάχαρη θα δεσμεύσει το νερό που περιέχουν οι κρόκοι και θα δημιουργηθούν γρομπαλάκια στο μείγμα τα οποία δεν διαλύονται.

4. Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε.

5. Προσθέτουμε τα σποράκια από το εσωτερικό της βανίλιας και το κλωναράκι της.

6. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε το μίγμα συνεχώς, ελέγχοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, επειδή αν η κρέμα ξεπεράσει τους 85°C θα ψηθούν οι κρόκοι και θα «κόψει».

Tip
Για να αποκτήσει πιο λεία υφή και να διαλυθούν τυχόν ίνες από το αβγό, μπορούμε να την ανακατέψουμε με μπλέντερ χειρός ή να τη σουρώσουμε.