13)Σκυλοι οδηγοί τυφλών

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Αναμφίβολα άξιοι αναφοράς είναι οι σκύλοι-οδηγοί οι οποίοι γίνονται τα μάτια των τυφλών ανθρώπων και αποτελούν «σύντροφο» της ζωής τους και για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα παρά το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν.

Οι σχολές στην Ελλάδα από τις οποίες αποφοιτούν οι σκύλοι-οδηγοί είναι δύο: η Σχολή σκύλων οδηγών “Λάρα” και η σχολή «Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος» οι οποίες λειτουργούν από το 2008.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διαθέτουν οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι η υψηλή νοημοσύνη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η αντιληπτικοτητα τους, πρέπει να είναι ήρεμοι χωρίς να γίνονται ιδιαιτέρως εκδηλωτικοί, να μη φοβούνται κρότους, δυνατούς θορύβους και ύψη, ενώ τέλος να είναι απαλλαγμένοι από οφθαλμικές παθήσεις και δυσπλασία των ισχίων.
Ιδανικές ράτσες είναι συνήθως οι εξής:
Τα Labrador retriever
Οι γερμανικοί ποιμενικοί
Τα γιγαντιαία κανίς
Τα κόλεϊ
Τα labrapoodle
Τα golden retriever
Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών αφού επιλέγουν από προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής εκπαιδεύονται για 1,5 χρόνο με θετικό τρόπο εκπαίδευσης, κοινωνικοποιούνται, εργάζονται για 10 περίπου χρόνια και τέλος συνταξιοδοτούνται και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως κατοικίδια.
Οι σκύλοι οδηγοί αποτελούν τον ασφαλέστερο και γρηγορότερο μέσο μετακίνησης ενός τυφλού, καθώς τους βοηθούν να αποφεύγουν εμπόδια που δεν εντοπίζονται με το ειδικό μπαστούνι αλλά και πάσης φύσης κινητά εμπόδια όπως οι υπόλοιποι περαστικοί, αντιλαμβάνονται γραφικά στοιχεία όπως διαβάσεις και πινακίδες, αναγνωρίζονται από το ειδικό σαμάρι που φορούν στην πλάτη με τα αρχικά της Σχολής, ενώ τέλος η πρόσβαση τους επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία αλλά και διεθνείς κανονισμούς.
Αν ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου… τότε για τους ανθρώπους που στερούνται της όρασής τους οι σκύλοι οδηγοί είναι αναμφίβολα οι “τετράποδοι φυλακές άγγελοί τους”.