12)Τι να επιλέξω, ξηρή ή υγρή τροφή για το κατοικίδιο μου;

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ
Όλοι οι κηδεμόνες ενός κατοικιδίου συχνά αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή τροφής.
Πολλοί από εμάς επιλέγουμε με κριτήριο την άποψη του κτηνιάτρου, άλλοι με βάση το τι ταΐζαμε παλαιότερα κάποιο άλλο κατοικίδιό μας, ή τι μας πρότεινε ο εκτοφέας, ή ένας φίλος που έχει την ίδια ράτσα σκύλου ή γάτας, ή τέλος επιλέγουμε επηρεασμένοι από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, στα περιοδικά και στις εφημερίδες…
Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήμα και τα μειονεκτήματα της εκάστοτε τροφής:
Υγρή τροφή (wet food) – κονσέρβες: Είναι αναμφίβολα μια πολύ σωστή επιλογή για ζώα τα οποία δεν πίνουν πολύ νερό, ειδικά τους θερμούς μήνες, για γηραιότερα ζώα τα οποία έχουν χάσει τα δόντια τους ή πλεον δεν μυρίζουν πολύ καλά, ενώ τέλος για όταν το ζωάκι μας είναι κακόκεφο ή άρρωστο να το δελεάσουμε πιο εύκολα για να καταναλώσει μια υγρή τροφή.
Στα μειονεκτήματα αυτής είναι το αυξημένο κόστος σε σχέση με τον αριθμό των γευμάτων, το ότι πρέπει να καταναλωθεί άμεσα γιατί αλλιώς θα αλλοιωθεί και τέλος η δυνατότητα αποθήκευσής της μετά το άνοιγμα στο ψυγείο είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ξηρά τροφή (dry food) – κροκέτες: Δυνατότητα αποθήκευσης σε πλαστικό δοχείο χωρίς να χάσει τα θρεπτικά συστατικά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μας περιορίζει χρονικά στο πότε θα καταναλωθεί από την στιγμή που θα την παραθέσουμε στο μπολ καθώς δεν αλλοιώνεται, μικρότερο κόστος σε σχέση με τις κονσέρβες, δυνατότητα μηχανικού καθαρισμού των δοντιών λόγω σχήματος και σύστασης.
Σε κάθε περιπτωση η επιλογή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η φυλή αλλά και η κατάσταση της υγείας του κατοικιδίου μας.
Ας μην παραλείπουμε όμως να προσφέρουμε τροφές καλής ποιότητας γιατί το “είμαστε ότι τρώμε” ισχύει και για τους μικρούς μας φίλους!