13)Γιατί να επιλέξω έναν παπαγάλο ως κατοικίδιο;

 

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Η επιλογή ενός παπαγάλου ως κατοικίδιο ζώο αποτελεί την τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή παγκοσμίως μετά τον σκύλο και την γάτα, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθούν τα κουνελάκια.

Οι παπαγάλοι είναι πανέμορφα πλάσματα, με μεγάλη ποικιλομορφία και χρωματική ποικιλία ανάλογα με το είδος τους. Έχουν υψηλή νοημοσύνη, είναι διασκεδαστικά με μιμητική και ομιλητική ικανότητα. Μπορούν να μάθουν εύκολα μερικά κόλπα, ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξω ώστε να διασφαλίσω στον παπαγάλο μου μια υγιή και ευχάριστη διαβίωση;

  1. Επιλογή του κατάλληλου κλουβιού

Οι παπαγάλοι όπως και όλα τα πτηνά στη Δύση ζουν ελεύθερα, επομένως όσο πιο ευρύχωρο κλουβί επιλέξουμε για αυτόν τόσο το καλύτερο, καθώς θα του δίνει την δυνατότητα να τεντώνει με άνεση τα φτερά του αλλά και να κάνει μικρά πετάγματα. Προσοχή στα κενά ανάμεσα στα κάγκελα ώστε να μην μπορεί να δραπετεύσει, ενώ θα ήταν καλό να ασφαλίσουμε τις πόρτες με ένα μικρό λουκέτο γιατί αλλιώς  να είστε σίγουροι ότι θα βρουν τον τρόπο να ανοίξουν την πόρτα!

2. Πού θα τοποθετήσω το κλουβί;

Επιλέξτε ένα ήσυχο σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα, τις μυρωδιές της κουζίνας, αλλά και από αρωματικά χώρου, φροντίστε να είναι μακριά από σκύλους ή γάτες γιατί η παρουσία τους ενδέχεται να τον στρεσάρει, ενώ παράλληλα η διαρκής δίκη σας παρουσία του είναι απαραίτητη.

3. Διατροφη και υγεία

Επιλέξτε ένα κατάλληλο μίγμα σπόρων ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ενώ παράλληλα μπορείτε να του προσφέρετε τακτικά μικρά γεύματα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αποφεύγοντας το αβοκάντο καθώς είναι τοξικό για αυτούς. Χαρίστε τους μερικά ειδικά για πάπαγαλους παιχνίδια θα τους κρατήσουν απασχολημένους, ενώ στην παρουσία οποιουδήποτε σημείου ασθένειας επικοινωνήστε με έναν ειδικό κτηνίατρο-πτηνοπαθολόγο.

4. Καθαριότητα

Διατηρήστε καθαρό το πτηνό σας αλλά και τον χώρο του, χρησιμοποιήστε μια ειδική για πτηνά μπανιέρα, καθαρίστε σχολαστικά το κλουβί του κάθε 2-4 ημέρες χρησιμοποιώντας βραστό νερό και μηλοξυδο, αποφύγετε κάθε χημικό καθοριστικό! Τοποθετήστε τον παπαγάλο σε ένα κουτί φύλαξης ή αφήστε τον ελεύθερο στο σπίτι υπό την καθοδήγησή σας όση ώρα καθαρίζετε το κλουβί του.
Η απόκτηση αλλά και η ίδια η φροντίδα ενός τέτοιου φτερωτού φίλου είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω!