13)Πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική αλλαγή στο μικροσκόπιο του webinar της ΕΑΕΕ

 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διοργάνωσε webinar με θέμα την πανδημία και τους άλλους συστημικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, το οποίο προβλήθηκε ζωντανά από το νησί της Ύδρας.  

Δεδομένου ότι η καθιερωμένη εδώ και πάνω από 20 χρόνια Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, το συγκεκριμένο webinar στοχεύει στο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με την επικείμενη Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών του 2022.

Στο εν λόγω webinar το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, συζητήθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη, οι κοινωνίες και η ασφαλιστική αγορά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεγάλων και εν δυνάμει συστημικών κινδύνων όπως είναι οι πανδημίες, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.  

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. 

 Ποιοι είναι οι συστημικοί κίνδυνοι

Συστημικοί κίνδυνοι είναι όσοι ενδέχεται να επηρεάσουν το σύνολο της κοινωνίας ταυτόχρονα και έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, η πανδημία COVID – 19 ξεκίνησε ως ένα ζήτημα υγείας αλλά οι επιπτώσεις της επεκτάθηκαν στην οικονομία, την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και πολλούς ακόμα τομείς. Παρότι η παγκόσμια κοινότητα θα έπρεπε να περιμένει μία πανδημία, τελικά δεν ήμασταν προετοιμασμένοι.  

 Ασφαλιστική αγορά & Συστημικοί κίνδυνοι

Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη συστημικών κινδύνων σε ορισμένες περιπτώσεις αυτόνομα και σε άλλες μέσω λύσεων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε επιτυχημένα παραδείγματα διαφόρων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών εστιάζοντας στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Μέσα από τέτοια μοντέλα στα οποία η ασφαλιστική αγορά ενεργό συμμετοχή, οι πολίτες καλύπτουν την περιουσία τους από φυσικές καταστροφές και μάλιστα με ιδιαίτερα προσιτό κόστος. Βέβαια για να προωθηθούν τέτοιου είδους λύσεις είναι απαραίτητος ο ρόλος των κυβερνήσεων.  

 Ο ρόλος της εκπαίδευση των πολιτών

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης των πολιτών από νεαρή ηλικία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τον τρόπο που μπορούν να τους διαχειριστούν μέσω της ασφάλισης.  

«Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει όλοι: Κράτη, νομοθέτες, ασφαλιστική αγορά και κεφαλαιαγορές να είμαστε συγχρονισμένοι και σε επαγρύπνηση, καθώς οι τεχνικές του παρελθόντος δεν θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Κλείνοντας το webinar ο κ. Σαρρηγεωργίου προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες του webinar στην Ύδρα για τη Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών του 2022. 

Πάνω από €38 εκατ. οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τις πυρκαγιές τους Αυγούστου

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο του 2021. Δηλώθηκαν συνολικά 778 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά € 38,5 εκατ. Από αυτές, 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €38,3 εκατ.) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου €200.000).