3) Χάλκη: Το πρώτο “πράσινο & έξυπνο” νησί!

Η Χάλκη είναι επίσημα το πρώτο πράσινο και έξυπνο νησί της Ελλάδας! Είναι το Gr-eco Island που έχει τον ρόλο του “Πρότυπου” για την αειφόρο ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων.

Η Χάλκη, θα αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά απολιγνιτοποιημένο νησί. Θα καλύπτει το σύνολο των μεταφορικών της αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική βιώσιμη μετακίνηση. Έτσι, το πανέμορφο νησί που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα που φέρει την ονομασία Πριγκιποννήσια, εισέρχεται στην εποχή της αειφορίας και φυσικά αποτελεί πρότυπο “πράσινης” οικονομίας.

Ελληνογαλλική συμμαχία καινοτομίας

Ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους, καθιστώντας τη Χάλκη παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά διεθνώς. Η καινοτομία και η αειφόρος κινητικότητα είναι πλέον συνώνυμα της Χάλκης. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο project
είναι οι: Όμιλος Συγγελίδη και Citroën, ALD Automotive, Akuo Energy Greece, Omexom/Vinci Energies, καθώς επίσης και οι Παπαστράτος, ΔΕΗ, VODAFONE.

Η ηλεκτροκίνηση και η μείωση του κλιματικού αποτυπώματος

Η ηλεκτροκίνηση, με την παράλληλη δημιουργία σταθμών φόρτισης, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Η μετατροπή της Χάλκης σε “πράσινο και έξυπνο” νησί θα επιτύχει εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η μετάβαση στην πράσινη και έξυπνη κινητικότητα θα υποστηριχθεί με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα οφέλη της “πράσινης” μετατροπής στην ποιότητα ζωής

Οι κάτοικοι της Χάλκης θα επωφελούνται από την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο μέγιστης ισχύος 1MWp, που θα μειώσει σημαντικά ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας “ChalkiON” οι κάτοικοι θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που θα καταναλώνουν! Επιπλέον, δεν θα θα έχουν μόνο την εμπειρία της κίνησης και των μεταφορών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος. Ακόμα, θα έχουν στη διάθεσή τους καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

 

Της Βένιας Αντωνίου