4) Χτίζοντας έναν κόσμο ίσων ευκαιριών…

Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Μια κοινωνία δίκαιη απέναντι σε όλους χτίζεται με πράξεις και πρωτοβουλίες που μας ενώνουν σε μια πορεία με προορισμό το κοινό καλό. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζοντας τα Special Olympics προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία με δωρεά ύψους $8.500.000.

Ειδικότερα, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κοινωνική Ένταξη ανθρώπων με νοητική αναπηρία ενισχύθηκε σημαντικά από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συμπράξεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης αναφορικά με την αξία συγκεκριμένων προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Η ενδυνάμωση των νέων και η διάδοση του μηνύματος της αποδοχής της διαφορετικότητας εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης.

Μια συνεργασία με ιστορία

Η πρόσφατη δωρεά του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού ΙΣΝ αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας του Ιδρύματος με τα Special Olympics International, που έχει ως αφετηρία της το 1998.

Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης μέσω του αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματός τους, το οποίο εμπεριέχει τον αθλητισμό χωρίς αποκλεισμούς στο σχολείο. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι περιλαμβάνονται όλοι οι νέοι, με και χωρίς νοητική αναπηρία. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 22 χώρες και περίπου 3.000 σχολεία.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη δωρεά θα ενισχύσει μία μεγάλη εκστρατεία για την κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά και τη δημιουργία της πρώτης Διεθνούς Συνεργασίας για την Ένταξη και την Εκπαίδευση. Η τελευταία προϋποθέτει τη συνεργασία κυβερνήσεων, Οργανισμών και Ιδρυμάτων, με σκοπό την προώθηση της σημασίας της κοινωνικής ενσωμάτωσης  μέσω της εκπαίδευσης.

“Play Unified: Learn Unified”

Τα Special Olympics και το ΙΣΝ έχουν πετύχει να κάνουν πράξη κάτι σπουδαίο: να μετατρέψουν το σχολικό περιβάλλον σε χώρο φιλικό προς όλους. Το project «Play Unified: Learn Unified» από το 2018 έχει καταφέρει να προσεγγίσει περισσότερους από 190.000 νέους με και χωρίς νοητική αναπηρία, σε 14 χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων το “Play Unified: Learn Unified” έχει δείξει ότι το πρόγραμμα των Unified Schools είναι ένα πολύ χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο για να χτιστεί μια νέα κοινωνία στην οποία δεν θα έχουν πρόσφορο έδαφος οι αποκλεισμοί, οι διακρίσεις και κατ’ επέκταση ο διχασμός.

Της Βένιας Αντωνίου