3) Το χάπι κατά της Covid-19 είναι πλέον γεγονός!

Το πρώτο χάπι κατά του κορονοϊού εγκρίθηκε στη Βρετανία και αυτή η εξέλιξη αναμένεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για τον κορονοϊό που χορηγείται από το στόμα. Μετά την έγκριση που πήρε από τη Βρετανία το φάρμακο με το όνομα Lagevrio, σειρά έχουν τώρα οι ΗΠΑ. Tο αντι-ιικό χάπι κατά του κορονοϊού ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics.

Πόσο θα κοστίζει σε Ευρώπη και Αμερική

Το κόστος του συγκεκριμένου χαπιού θα ξεπερνάει στις ΗΠΑ το ποσό των 18 δολαρίων, ενώ το κουτί θα ανέρχεται στα 700 δολάρια. Δηλαδή, μιλάμε για 605 ευρώ το κουτί και 15,50 ευρώ το χάπι.

Αναφορικά με το κόστος του χαπιού στην Ευρώπη σημειώνεται ότι θα διατίθεται στην ίδια τιμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε με διμερή συμφωνία.

Ελπιδοφόρες ενδείξεις

Τον προηγούμενο μήνα τα στοιχεία έδειξαν ότι το Lagevrio μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19, όταν χορηγείται νωρίς κατά την εμφάνιση της νόσου. Το φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

«Πολύ σημαντική η έγκριση του χαπιού» λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, η απόφαση να εγκριθεί το πρώτο χάπι κατά του κορονοϊού είναι πολύ σημαντική. Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά: Πρώτα απ’ όλα η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό. Επιπλέον, το χάπι παράγεται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες και υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που ενδέχεται να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Τέλος, μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Της Βένιας Αντωνίου