12) Ήξερες ότι…

Οι ωφέλιμες κόκκινες και πράσινες φακές

Στην Ελλάδα συνήθως καταναλώνουμε τις κλασικές καφέ, μετρίου μεγέθους φακές. Η κόκκινη φακή τα τελευταία χρόνια αρχίσει να βρίσκει το κοινό της στη χώρα μας. Είναι γνωστή ως «φακή της Aιγύπτου». Είναι αποφλοιωμένη και γι’ αυτό βράζει πολύ γρήγορα. Επίσης, έχει πιο γλυκιά γεύση από την κοινή φακή και έχει επίγευση που παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς! Eίναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι πιο εύπεπτη και την προτιμούν όσοι έχουν ευερέθιστο έντερο.

Σημαντικό είναι ότι έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες και βιταμίνες Β.
Η πράσινη φακή έχει πιπεράτη γεύση, τη βρίσκουμε πιο σπάνια και χρειάζεται περισσότερο βράσιμο. Δεν χυλώνει και είναι ιδανική για σούπα λαχανικών και για σαλάτες. Μια ωραία vegan πρόταση είναι, βράζοντας τη με μυρωδικά και λαχανικά, να φτιάξετε μπιφτέκια φακής. Η πράσινη φακή έχει ιδιαίτερη γεύση όταν συνδυάζεται με τσίλι ή κάρυ.

 

2 θέμα
Διωναία, το δημοφιλές φυτό που τρέφεται με έντομα
Η διεθνής ονομασία του φυτού είναι Venus flytrap και μεταφράζεται στα ελληνικά ως μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη ήταν κόρη της Διώνης.
Όταν κάποιο έντομο ακουμπήσει τα τριχίδια – αισθητήρες που βρίσκονται στο εσωτερικό των φύλλων της διωναίας, τότε τα φύλλα της κλείνουν κατευθείαν και παγιδεύουν το έντομο. Μετά από περίπου 10 μέρες η διωναία θα “χωνέψει” την τροφή της, καθώς παράγει ειδικά ένζυμα.
Η διωναία είναι ένα σαρκοφάγο φυτό, ωστόσο μπορεί να επιβιώσει και χωρίς να τρέφεται με έντομα. Όταν έχει αρκετό φως και νερό, αναπτύσσεται φυσιολογικά, καθώς λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος.
Το ιδιαίτερο αυτό φυτό κατάγεται από υποτροπικές περιοχές και το συναντάμε συνήθως σε βάλτους.
Μπορούμε όμως να το έχουμε και στο σπίτι μας αρκεί να το ποτίζουμε συχνά και να το τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο.