3 και 4).Έρχεται το πρώτο χάπι αντισύλληψης για άνδρες

Το χάπι αντισύλληψης σύντομα δεν θα είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί επιτυχές σε εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες. Μάλιστα οι δοκιμές για το αντισυλληπτικό χάπι σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Το εν λόγω χάπι δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και αυτό που επιτυγχάνει είναι να εμποδίζει τη δέσμευση των πρωτεϊνών με τη βιταμίνη Α, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη γονιμότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες έχουν πολλές επιλογές για την αντισύλληψη, που κυμαίνονται από χάπια έως ενδομήτριες συσκευές, και στο πλαίσιο αυτό φέρουν σημαντικό μέρος του βάρους της πρόληψης της εγκυμοσύνης. Όμως και οι επιλογές των ανδρών για αντισύλληψη θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν».

Πόσο κοντά είμαστε;

Το χάπι ήταν 99% επιτυχές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε τρωκτικά χωρίς να έχει εμφανείς παρενέργειες, όπως έδειξε η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Ειδικότερα, όταν τα ποντίκια ξεκίνησαν να λαμβάνουν το φάρμακο για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, παρατηρήθηκε απότομα μεγάλη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τα ποντίκια έφτασαν σε σημείο στειρότητας. Όταν η ομάδα σταμάτησε να χορηγεί τα αντισυλληπτικά χάπια στα ποντίκια, παρατήρησε ότι επανήλθαν στη φυσιολογική γονιμότητα.

Οι προηγούμενες προσπάθειες

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες για δημιουργία ανδρικών αντισυλληπτικών χαπιών. Προηγούμενες προσπάθειες για ανδρικά χάπια αντισύλληψης είχαν σε μεγάλο βαθμό λειτουργήσει μπλοκάροντας την τεστοστερόνη, η οποία ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μειωμένη λίμπιντο.

Μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας

Αν λειτουργήσει η συγκεκριμένη μέθοδος αντισύλληψης και στους ανθρώπους, τότε θα μιλάμε για την πρώτη αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης των ανδρών εκτός από τη χρήση προφυλακτικού και τη χειρουργική επέμβαση. Ο Αμπντουλάχ αλ-Νόμαν, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που συμμετείχε στη δημιουργία του χαπιού δήλωσε ότι «οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό αντισυλληπτικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα χάπια στην αγορά». Το γεγονός ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι μη ορμονικό λειτουργεί ως πλεονέκτημα, καθώς θεωρείται πιθανό να έχει λιγότερες παρενέργειες. Πάντως ενθαρρυντικό είναι ότι ακόμα και όταν οι επιστήμονες χορήγησαν υπερδοσολογία στα ποντίκια με το νέο χάπι, τα τρωκτικά δεν εμφάνισαν ανησυχητικές παρενέργειες.

Της Βένιας Αντωνίου