4 και 5). Οι κίνδυνοι του sexting στους εφήβους

Τι σχέση έχει το sexting με την κατάθλιψη στους εφήβους; Ποιες οι επιπτώσεις του στους νέους; Μια διεξοδική ανάλυση σε πληθώρα μελετών εφηβικής σεξουαλικής συμπεριφοράς έχει τις απαντήσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary πραγματοποίησαν ευρεία ανάλυση σε 23 μελέτες εφηβικής σεξουαλικής συμπεριφοράς στις οποίες συμμετείχαν 41.723 έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών και διεξήχθησαν από το 2012 μέχρι το 2018. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Το sexting αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη μέθοδο επικοινωνίας με αυξητική τάση και σύμφωνα με τη Δρ. Sheri Madigan, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Calgary «το sexting αποτελεί τη νεότερη μέθοδο έκφρασης σεξουαλικών συμπεριφορών στους εφήβους».

Sexting & κατάθλιψη

H Δρ. Madigan και η ομάδα της συμπέραναν ότι οι έφηβοι που κάνουν sexting είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να κάνουν σεξ με πολλούς διαφορετικούς παρτενέρ και με ελλιπή μέτρα προφύλαξης. Επιπλέον, οι έφηβοι που κάνουν sexting είναι πιθανότερο να έχουν τάση για χρήση ουσιών και παραβατικές συμπεριφορές όπως οι κλοπές και η φθορά ξένης περιουσίας. Η ερευνήτρια ωστόσο διευκρινίζει πως η νέα μελέτη δεν υπονοεί ότι το sexting προκαλεί αυτές τις προβληματικές συμπεριφορές. Εστιάζει στο ότι οι προβληματικές συμπεριφορές και το sexting σχετίζονται μέσω άλλων παραγόντων και συσχετισμών. Η Δρ. Madigan επισημαίνει ότι «υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν το sexting σαν ένα τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή επειδή νιώθουν απομονωμένοι, μελαγχολικοί ή χωρίς αυτοπεποίθηση».

Sexting & ντροπή

Τα αισθήματα ντροπής και ενοχής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, αν οι έφηβοι έχουν πειστεί να δοκιμάσουν το sexting ή ντρέπονται που το έκαναν. «Η ντροπή και η ενοχή αναπαράγεται μέσα σε αυτά που έχουμε διδαχθεί για το σεξ στον πολιτισμό μας και το sexting μπορεί να συνδυάσει αυτά τα ζητήματα. Αυτό μπορεί να επιτείνει τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους». Αυτό που πρέπει να φροντίσουν οι γονείς είναι «να διώξουν το φάσμα της ντροπής και αντ’ αυτού να συζητούν με τους εφήβους τόσο για τις υγιείς σχέσεις όσο και για την ψηφιακή ζωή και το πώς να είναι ασφαλείς, νόμιμοι και ηθικοί τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου».

info

Με τον όρο sexting εννοούμε την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο, είτε αυτό είναι προφανές είτε συγκαλυμμένο.