3).Κατέφθασαν οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»!

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς», η υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr!

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Πρόσβαση στην υπηρεσία έχουν οι γονείς και τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών. Δικαίωμα αίτησης χρηματοδότησης από τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» για κάλυψη μέρους της αμοιβής της υπηρεσίας του/της Επιμελητή/τριας, έχουν τα ωφελούμενα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο (2) μηνών έως και δυόμισι (2,5) ετών, με οικονομική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους ζωής και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Η πρώτη ψηφιακή υπηρεσία αφορά στο μητρώο επιμελητριών/επιμελητών όπου παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να εργαστούν, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων. Η δεύτερη ψηφιακή υπηρεσία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη θα αφορά στις εν δυνάμει ωφελούμενες μητέρες.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι κοινωνική πολιτική, καθώς στηρίζουμε εμπράκτως τους γονείς, και ιδιαίτερα τις μητέρες, που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια και άλλων μέτρων που έχουμε λάβει για τη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος».

Της Βένιας Αντωνίου