Αναζητώντας νερό σε εξωπλανήτες!

Archival observations of 25 hot Jupiters by the NASA/ESA Hubble Space Telescope have been analysed by an international team of astronomers, enabling them to answer five open questions important to our understanding of exoplanet atmospheres. Amongst other findings, the team found that the presence of metal oxides and hydrides in the hottest exoplanet atmospheres was clearly correlated with the atmospheres' being thermally inverted.

Μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή σε πλανήτες πολύ διαφορετικούς από τη Γη…

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ζυρίχης και της Βέρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας Nature Astronomy, εκτιμούν ότι υγρό νερό μπορεί να υπάρχει σε πλανήτες που είναι πολύ διαφορετικοί από τον δικό μας.

Αυτό σημαίνει ότι αμφισβητείται το έως τώρα κυρίαρχο “γεωκεντρικό δόγμα” σχετικά με το ποιοι είναι οι δυνητικά φιλόξενοι για ζωή πλανήτες.

Βραχώδεις εξωπλανήτες τυλιγμένοι σε πυκνές “εξωτικές” ατμόσφαιρες υδρογόνου-ηλίου μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, ίσως και συνθήκες κατάλληλες για ζωή, ακόμη κι αν έχουν αποσπαστεί από το μητρικό άστρο τους και τριγυρνούν μόνοι τους στον κρύο γαλαξία. Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγήθηκε μία ομάδας Ελβετών ειδικών στους εξωπλανήτες, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια αναζήτησης νερού και ζωής στο σύμπαν.

Ζωή σε άλλους πλανήτες…

Η ζωή στη Γη θεωρείται ότι άρχισε στις θάλασσες… Η αναζήτηση υγρού νερού θεωρείται το βασικό προαπαιτούμενο κατά την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες. Οι αστρονόμοι και οι αστροβιολόγοι μέχρι σήμερα ψάχνουν για εξωπλανήτες παρόμοιους με τη Γη. Όμως, όπως φαίνεται υγρό νερό μπορεί να έχει εμφανιστεί εδώ και εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια σε πλανήτες που δεν μοιάζουν με τον δικό μας.

Εξωπλανήτες μακριά από τα άστρα τους, που έχουν πυκνή ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από τη γήινη, με κυριαρχία του υδρογόνου και του ηλίου, αντί του οξυγόνου και του αζώτου, είναι πιθανό να έχουν νερό σε υγρή μορφή και μάλιστα ενδέχεται να έχει διατηρηθεί ακόμη και για δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια!