H Mεγάλη Παραίτηση, η Beyoncé και η ελληνική αγορά εργασίας…

Το νέο τραγούδι της Beyoncé μιλά για τη ”Μεγάλη παραίτηση”, το κίνημα που υπάρχει στις ΗΠΑ και παροτρύνει τους εργαζόμενους που δεν είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους να την εγκαταλείψουν… Το κοινωνικό τραγούδι της Αμερικανίδας σταρ προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο στις ΗΠΑ!

Το τελευταίο single της διάσημης τραγουδίστριας με τίτλο “Break My Soul” παροτρύνει τους ακροατές να “απελευθερωθούν” από τα δεσμά του 9 – 5, τραγουδώντας “Μόλις παράτησα τη δουλειά μου, θα βρω νέο κίνητρο, διάολε, με δουλεύουν τόσο σκληρά”. Το τραγούδι δεν άργησε να χαρακτηριστεί “ύμνος για τη Μεγάλη Παραίτηση” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Στέλνω το email της παραίτησής μου επειδή μου το είπε η Μπιγιονσέ” ήταν μία από τις πιο συχνές αναρτήσεις.

Η Μεγάλη Παραίτηση

Τους τελευταίους 12 μήνες, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους και έχουν “απελευθερωθεί”, όπως ισχυρίζονται. Οι λόγοι της παραίτησης πολλοί: πανδημική εξουθένωση, επιθυμία για καλύτερες αμοιβές ή καλύτερα επιδόματα, ανάγκη φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων συγγενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η τάση αυτή ονομάστηκε “Μεγάλη Παραίτηση”. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Αμερική αλλά έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

“Ανθυγιεινή” κατάσταση

Η αντιστάθμιση μεταξύ των κενών θέσεων εργασίας και αυτών που αναζητούν εργασία δείχνει ότι πλέον υπάρχουν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, μία κατάσταση που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει χαρακτηρίσει ως “ανθυγιεινή” για την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας σε μια επιθετική προσπάθεια να μειώσει τον σπειροειδή πληθωρισμό.

Το “Break My Soul”  είχε τεράστια απήχηση όχι μόνο στους θαυμαστές της Beyoncé και όσους σκέφτονται να παρατήσουν τη δουλειά τους αλλά και στους οικονομολόγους. “Πραγματικά ήρθε η ώρα να μπει το JOLTS στο επίκεντρο” δημοσίευσε στο Twitter ο οικονομολόγος Νικ Μπάνκερ, αναφερόμενος στη μηνιαία έκθεση που καταγράφει τον αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης συνδυάζεται συχνά με πιθανές προοπτικές νέας απασχόλησης. Η πρόσφατη έρευνα Workmonitor της Randstad δείχνει ότι στην ελληνική αγορά εργασίας οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 74% δηλώνουν ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρία όπου δουλεύουν.

Μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι:

– Το 95% των εργαζομένων δήλωσε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική.

– Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του αν αυτή τον εμπόδιζε να απολαύσει τη ζωή του.

– Το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας.