Γιατί κάποιοι συγχωρούν πιο εύκολα;

Πόσο εύκολα μπορείτε να συγχωρήσετε; Γνωρίζετε ότι το στρες σχετίζεται με την ικανότητά μας να συγχωρούμε;

Σύμφωνα με νέα έρευνα για μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων που η καθημερινότητά τους είναι ένας πραγματικός αγώνας, η διαδικασία της συγχώρεσης δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουν, σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν το πιο «ήπιο» στρες της καθημερινότητας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology and Special Education.

Η αυθεντικότητα της προσωπικότητας & η συγχώρεση

Η συσχέτιση της αυθεντικότητας της προσωπικότητας, δηλαδή της ικανότητας να είναι κάποιος ο εαυτός του και της ικανότητας να συγχωρεί κάτω από διαφορετικά επίπεδα στρες, αποτέλεσε βασικό αντικείμενο μελέτης των Ρώσων ερευνητών. Είναι εντυπωσιακό ότι η ικανότητα της συγχώρεσης τώρα αρχίζει να διερευνάται από τη ρωσική ψυχολογία της προσωπικότητας, ενώ σχεδόν καμία εργασία δεν έχει δημοσιευτεί σχετικά με τη σύνδεσή της με άλλα θετικά φαινόμενα της προσωπικότητας. Είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται συνδυαστικά η αυθεντικότητα, η ικανότητα της συγχώρεσης και τα επίπεδα άγχους. Η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Higher School of Economics (HSE), Sofya Nartova-Bochaver, συνεργάστηκε με τη συνάδελφό της Violetta Park και εξέτασαν 140 νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 40 ετών, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια. Η μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία από σχετικά ευκατάστατους φοιτητές πανεπιστημίου παιδαγωγικής εκπαίδευσης που ζουν στη Μόσχα, φοιτητές σε ένα από τα διεθνή κλασικά πανεπιστήμια της Μόσχας που βιώνουν καθημερινό στρες λόγω των υποχρεώσεων και ασθενείς ενός κέντρου αποκατάστασης με σοβαρές κακώσεις της σπονδυλικής στήλης που βιώνουν χρόνιο στρες.

Υψηλά επίπεδα στρες και συγχώρεση

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με χρόνιο στρες επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα αυθεντικότητας αλλά και συγχώρεσης. Τα σχετικά ευκατάστατα άτομα παρουσίασαν μέτρια αποτελέσματα, ενώ η ομάδα του καθημερινού στρες παρουσίασε τα χαμηλότερα επίπεδα και των δύο δεικτών.

Ο ρόλος της μετατραυματικής ανάπτυξης

Η μεγαλύτερη τάση για συγχώρεση μεταξύ των εκπροσώπων της ομάδας του χρόνιου στρες συσχετίζεται με το φαινόμενο της μετατραυματικής ανάπτυξης. Μέσα από τις δυσκολίες, οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους και είναι σε θέση να αγνοήσουν τις πολλαπλές ατυχίες και τα λάθη της ζωής μέσω της συγχώρεσης.

Από την άλλη πλευρά, τη χαμηλότερη ικανότητα συγχώρεσης και το χαμηλότερο επίπεδο αυθεντικότητας συγκέντρωσαν όσοι βίωναν το καθημερινό άγχος. Εκτιμάται ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν ισχυρή επίγνωση της κατάστασης του άγχους μέχρι να κορυφωθεί η αντίδρασή τους σε αυτό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν καλά την πίεση της ρουτίνας στην πραγματικότητα εξαντλούνται και γίνονται πολύ απαιτητικοί όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.